Petak 18.03.2016.
15:58
Srna, Vestionline

"Bošnjaci u BiH prave istu grešku kao i Srbi u SFRJ"

Tanjug
Jaka BiH znači oslabljenu Srpsku: Milorad Dodik

- Naš koncept ne može da bude jaka BiH, bez obzira šta stranci misle. Mi smo usmereni ka tome da se u toj njihovoj percepciji sruši jaka BiH, jer ona znači slabu ili nikakvu Republiku Srpsku - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da se ne može na taj način graditi BiH i to, pre svega, moraju da shvate Bošnjaci, ukoliko hoće BiH.

- Oni prave istu političko-stratešku grešku kao što su napravili Srbi u bivšoj Jugoslaviji. Srbi su smatrali da Jugoslavija njima prirodno pripada jer su bili rasuti po svim republikama kao konstitutivan narod, pa su smatrali da su neupitni. Srbi su se ponašali slavodobitno u bivšoj Jugoslaviji i isto to se sada dešava sa Bošnjacima, što je velika greška - ocenio je Dodik.

Sinonim zla i opasnosti

On je naglasio da u tom pogledu političko Sarajevo za Srbe predstavlja sinonim zla i opasnosti.

- Kada kažemo da ne volimo Sarajevo, a da volimo Srpsku - tu je sva politička istina koja, ukoliko je moguće, treba da se koncentriše ili akumulira u ovom narodu kome je dosta prošlosti vezane za Sarajevo, dosta mu je i sadašnjosti, pa čak i budućnosti vezane za taj grad, jer sve što imamo tamo je postavljeno dekadentnom akcijom", istakao je Dodik.

Predsednik Srpske je ocenio da to što ne prati ideje o jakoj BiH smeta i strancima koji ne odustaju od koncepta jačanja BiH.

- Ovde je ostao jedan broj nabeđenih međunarodnih operativaca koji su došli sa konceptom jačanja BiH i od toga ne odustaju. Kao i svuda u životu, uvek je pitanje izdržljivosti. Mi nemamo razloga da prihvatimo njihove propale ideje iz prošlosti. Sve što su učinili na planu da se BiH dodatno centralizuje bilo je pogrešno - konstatovao je Dodik.

Da primene, a ne da ruše Dejtonski sporazum

Prema njegovim rečima, jedina stvar koju je trebalo da učine, a nisu, jeste da primene Dejtonski sporazum, a ne da ga ruše.

- Oni su odmah krenuli da ruše Dejtonski sporazum i da dograđuju BiH po svojoj nekoj ideji u koju smo se mi morali uklopiti, a onaj ko se nije uklopio onda je bio dekadentan ili loš momak. U tom kontekstu ja sam zadovoljan pozicijom lošeg momka. Ja nisam posvećen njihovim idejama - naglasio je Dodik.

On je napomenuo da su stranci u BiH preuzeli i značajan obim medija, preko kojih plasiraju neke svoje ideje i obračunavaju se sa ljudima.

- Oni su napravili i pravosuđe da se obračunavaju sa onima koji neće njihove ideje, već misle svojom glavom. NJihova ideja je pogubna i ne odražava stvarnost, ne uvažava naš interes, a kada se suprotstavite svemu tome onda naravno da imate problem - rekao je Dodik.

Tanjug
Građani nikad neće odustati od Srpske

Srpska, a ne BiH

On je dodao da su mu često govorili da bi sarađivali sa njim samo da hoće da se posveti više BiH, ali da njegova ustavna uloga kao predsednika Srpske nije da se posvećuje BiH, već Republici Srpskoj.

- Ne verujem u koncept BiH. To njih ljuti i onda kažu nećemo da razgovaramo sa Dodikom. Baš me briga. Neću ni ja sa njima da razgovaram. Meni je lakše živeti kada ne razgovaram sa onima koji nose ideju o snažnoj i jakoj BiH - istakao je predsjednik Srpske.

On je napomenuo da je zbog toga često trpeo pritiske, nekada direktne, nekada indirektne, koji se realizuju čak i zloupotrebom sistema, zakupom određenih medija koji ne prestaju da u svakoj prilici satanizuju Milorada Dodika i vlast u Republici Srpskoj, za šta primaju naknade.

- To sve znamo, naravno, i ne nervira nas. Mi se protiv toga moramo boriti. Što se tiče nekog direktnog pritiska, to više nije moguće - rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Predsednik Srpske je ocenio i da je u BiH mnogo nesloge i podeljenosti, te da se na tome, kao ni na sili, ne može graditi i napraviti ništa.

- Davno je narod rekao - sloga kuću gradi, a nesloga razgrađuje... Ne možete graditi ljubav prema nečemu, a da sa te strane stalno dobijate represiju svih vidova. To znači ne samo fizičku represiju, već i mentalnu, koja dolazi iz Sarajeva - napomenuo je Dodik.

Referendum

Govoreći o pitanju referenduma i tvrdnjama opozicionara da je aktuelna vlast u Srpskoj "istrošila priču o referendumu", Dodik je rekao da se referendum ne može potrošiti, niti istrošiti, te da to mogu da govore samo oni koji ne razmišljaju strateški.

- Referendum je sredstvo protiv koga ne može niko ništa da upotrebi jer je civilizacijska kategorija. Insistiranje na referendumu ne može biti potrošena ideja. Ona može biti potrošena ideja samo ako je ne držite - rekao je Dodik i podsetio da 2006. godine, kada je došao na vlast, u Srpskoj niko nije smeo da pomene ni slovo "R" od referenduma, a danas Srpska ima zakon o referendumu, koji je u međuvremenu donesen, iako je bio napadan sa svih strana.

Dodik je dodao da je za svaki referendum potrebna saglasnost svih političkih faktora u društvu, ali da vlast u Srpskoj, kada je reč o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu saglasnost za sada nije dobila od opozicije.

- Moja i njihova percepcija po tom pitanju je bitno različita. Naša odluka o tom referendumu nije nestala i ona samo čeka na ove iz opozicije da se "posrbe" i da konačno počnu da rade u interesu Republike Srpske, a u interesu Srpske je da se ovakvo pravosuđe na nivou BiH ukine jer ono ne vodi ničemu, osim ka zemlji straha, zemlji koja bi se dodatno centralizovala i koja bi bila zemlja neslobode. Zato je to važno za sve nas koji ovdje živimo - ističe Dodik.

Egzodus

Podsetivši da je prošle sedmice obeleženo 20 godina od egzodusa sarajevskih Srba, Dodik je upitao da li se neko uopšte pita zašto je izašlo skoro 150.000 Srba iz Sarajeva, zašto su ljudi otišli i napustili sve.
- Da nije slučajno iz hira!? Ostavili su u tom Sarajevu milijarde materijalnih dobara. Je li se nešto promenilo u mentalitetu Bošnjaka u vezi sa tim? Nije. Taj mentalitet osvete od sarajevskog političkog kruga i dalje živi, i u tom pogledu je veoma važno da znamo gde se nalazimo i gde živimo - rekao je predsjednik Srpske.

2024 © - Vesti online