Četvrtak 27.05.2010.
11:33
Tanjug

SAD: ŠIK i dalje aktivan, živi od iznuda i otmica

Kriminal za ŠIK, ŠIK za Tačija

"ŠIK je obaveštajna ilegalna struktura DPK i godišnje dobija 200 miliona dolara preko ucena, otmica i pretnji. Ova struktura je kriminalna veza između Albanaca i srpskih bandi, kao i drugih transnacionalnih kriminalnih mreža", navedeno je u izveštaju američkog komiteta čije delove danas prenosi prištinski list "Koha ditore".

U izveštaju je navedeno da na Kosovu ne nedostaje samo delovanje sudstva, već i politička volja da se tretira ovaj neformalni sektor i da se vode istrage protiv organizovanog kriminala. Kosovske vlasti još nisu usvojile zakon o antimafiji, koji bi predvideo ovaj fenomen.

"Kosovo još nema antimafija zakon ili neki zakon koji će regulisati oduzimanje kriminalnih stvari, imovine kao i zaštitu svedoka. Ove dispozicije trenutno ne postoje", navedeno je u izveštaju, u kojem se spominje i trgovina ljudima.

Dva potpredsednika DPK, vicepremijer Hajredin Kući kao i predsednik parlamentarne komisije za bezbednosti Rustem Mustafa, rekli su da nisu videli izveštaj i da zbog toga ne mogu davati nikakve komentare.

Poslanik u Skupštini Kosova iz redova Demokratskog saveza Dardanije Gani Geci, koji je ujedno i predsednik skupštinske komisije za obaveštajnu službu, izjavio je da je ovaj izveštaj samo ojačao sumnje da je ŠIK i dalje u funkciji.

"Izveštaj je potvrdio naše sumnje da je takozvana organizacija ŠIK i dalje funkcionalna, da njome komanduje DPK i da reketiranjem, ucenjivanjem, otmicama i drugim nelagalnim radnjama, finansira samu sebe, ali i DPK. Izveštaj je ojačao i našu sumnju da su nekoliko njenih članova aktivni službenici u javnim institucijama kao što su Pošta, aerodrom...", izjavio je Geci.

"Novinari kritičari, koji obaveštavaju o korupciji, dobijali su pretnje. Vladini zvaničnici žele da vode biznis preko listova kao što su 'Koha Ditore' i 'Zeri'. Osoblje koje uređuje emisiju "Život na Kosovu", dobilo je pretnje smrću pošto su pripremili emisiju o jednom predsedniku opštine. Portparol vlade je nazvao antinacionalnim predstavnike jedne nevladine organizacije posle kritika koje su uputili na njenu adresu, označivši ih čak i srpskim špijunima", naveo je američki Komitet u svom izveštaju.

2024 © - Vesti online