Četvrtak 27.05.2010.
11:19
Srna

Hrvatska objavljuje imena korumpiranih funkcionera

Jadranka Kosor

"Državno tužilaštvo ima odličnu saradnju sa američkim vlastima. Verujem da ćemo na osnovu njegovog rada i podataka koje su dobili iz Amerike uskoro saznati imena onih koji su dobili novac u aferi `Dajmler`", rekla je Kosorova novinarima u Vašingtonu na završetku dvodnevne posete SAD.

Ona je naglasila da je borba protiv korupcije sastavni deo programa privrednog oporavka Hrvatske, jer "zemlja koja ima nultu tačku tolerancije za korupciju može postati otvorena za ulaganja".

Predstavnici američke automobilske kompanije "Dajmler" priznali su pred sudom da su podmićivali zvaničnike u više zemalja, između ostalih i u Hrvatskoj. Hrvatski mediji su preneli da su zvaničnici u Hrvatskoj tražili mnogo veći mito nego, na primer, oni u Rusiji ili Kini, kao i da je bivši predsednik Stjepan Mesić upleten u aferu.

U Hrvatskoj je ova afera otvorena još 2003. godine kada je pokrenuta istraga povodom kupovine 210 vatrogasnih vozila kompanije "Dajmler" koja su plaćena 84 miliona evra.

Na poništenom javnom konkursu, ponuda hrvatske kompanije "Tehnomehanika" iz Marije Bistrice bila je za oko 27,5 miliona evra jeftinija ali, budući da je ta kompanija koja je dugi niz godina prozivodila vatrogasna vozila bila u stečaju, posao je dobio nemački konzorcijum neposrednom pogodbom.

2024 © - Vesti online