Petak 18.03.2016.
13:40
Vestionline

Vladari sveta ucenjuju Britance: Ostajte u EU, ili...

Reuters
Ne zna šta će sa evroskepticima: premijer Dejvid Kameron

Milijarder i investitor Li Ka-šing, najbogatiji čovek u Hong Kongu i jedan od najvećih stranih investitora u Velikoj Britaniji, poručuje da će značajno povući investicije ako na referendumu Britanci odluče da napuste EU. 

- Ako do toga dođe, smanjićemo naše investicije - precizira Ka-šing, predsednik uprave "Hačinson holdinga".

On je uveren da će Britanci, prilikom izjašnjavanja, "voditi brigu o vlastitim interesima".

Ka-šing, inače, namerava da kupi britanski "O2" i stvori najvećeg mobilnog operatera na tamošnjem tržištu.

Protiv izlaska Britanije iz EU uveliko lobiraju i čelnici "Goldman saksa", "Nisana", "Forda", "Dajmlera" i drugih velikih korporacija.

Oni brinu da bi britansko napuštanje Unije uzdrmalo kurs funte i evra. 

Za bankare - crveni tepih

Francuska je već zapretila da će, u slučaju odlaska Britanije, ukinuti granične kontrole i omogućiti migrantima da nastave put prema Ostrvu, te da namerava da prostre crveni tepih za bankare koji budu napuštali London. 

Pariz upozorava London da bi se mogle pojaviti i prepreke u bilateralnoj trgovini.

Ukoliko sve ovo nije dovoljno da zastraši glasače, ono što bi evroskeptične Britance moglo da snađe jeste - smanjena bezbednost zemlje. 

Stručnjaci tvrde da će britanskoj policiji biti teže da zaštiti svoje građane od napada militanata i organizovanog kriminala ako zemlja izađe iz EU. 

Ako se izdvoji iz sistema u čijem je razvoju sudelovala u proteklih 40 godina, to će otežati Velikoj Britaniji zaštitu od terora, tvrdi Evropol.

Referendum o izlasku Velike Britanije iz EU održaće se 23. juna. 

Britanski premijer Dejvid Kameron smatra da je postigao dobar dogovor sa EU o povlašćenom statusu Britanije u određenim sferama, ali da i dalje postoji značajan broj Britanaca koji su evroskeptici i koji smtraju da treba napustiti EU.

2024 © - Vesti online