Četvrtak 27.05.2010.
09:54
Srna

Mađari ostaju u Srbiji i pored dvojnog državljanstva

Balint Pastor

"Ko je odlučio da se iseli iz Srbije, davno se iselio, pa dobijanje dvojnog državljanstva svakako neće biti novi razlog za takvu odluku", rekao je Pastor za današnji broj novosadskog "Dnevnika".

On je dodao da dobijanje dvojnog državljanstva za Mađare koji žive u susednim državama nije pretnja suverenitetu Srbije.

"Dvojno državljanstvo nije pretnja, ni suverenitetu Srbije, niti bilo koje druge države u regionu u kojoj žive pripadnici mađarske nacionalne zajednice. U pitanju je zakonsko rešenje, koje već postoji, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj, Rumuniji, Slovačkoj, kao i drugim državama našeg regiona", rekao je Pastor.

Dvojno državljanstvo za Mađare u dijaspori naišlo je na žestok otpor u Slovačkoj, koja smatra da će tim rešenjem biti ugrožen njen suverenitet, zbog velikog broja pripadnika mađarske nacionalne zajednice koji u njoj žive.

Mađarski parlament usvojio je juče zakonske izmene koje daju mogućnost Mađarima u susednim državama da dobiju mađarsko državljanstvo, s tim da nemaju pravo glasa na izborima u matičnoj državi.

2024 © - Vesti online