Petak 18.03.2016.
12:00
Đ. Barović - Vesti - Foto: Vesti

Deset tona pomoći žiteljima Konjevića

U pravi čas: Pomoć podeljena posredstvom sveštenika Miodraga

Dupke pun kamion i kombi sadržali su dušeke, ćebad, nameštaj, odeću i obuću, kao i kolica za bebe.

- Već godinama zahvaljujući udruženju "Sveta majka Anastasija" i gospođi Vanji Bukanović pomoć naših zemljaka iz Holandije šaljemo tamo gde je u tom trenutku najpotrebnije. Nažalost, Konjeviće su drugi put za samo dve godine pogodile poplave i taj narod je s pravom očajan - priča Vojislav - Vojo Bilbija, protojerej-stavrofor, starešina roterdamske parohije Svete trojice, Zapadnoevropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, arhijerejski namesnik za Holandiju.
Otac Bilbija ističe da su njegovi parohijani ne samo sakupili ovu pomoć, već i finansirali transport, špediciju i "ležarinu" robe u Luci Beograd.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.- Nažalost, u Srbiji već decenijama nije dovoljno da naši ljudi sakupe pomoć u zemljama gde žive ili da plate transport do Srbije, već i u otadžbini moraju da plaćaju čak i carinjenje onoga što se prikupi kako bi se pomoglo sirotinji - kaže ogorčeno otac Bilbija koji je poslednju deceniju zahvaljujući humanitarnoj pomoći naših doseljenika, ali i Holanđana, uputio nebrojeno šlepera hrane, obuće i odeće ugroženim Srbima širom matice.

Stoga ne bez razloga protu Bilbiju zovu jednom od najsvestranijih stvaralačkih ličnosti među živim Srbima: on je i ikonopisac, vajar, pojac, gitarista i guslar, stomatolog u penziji, nekadašnji zapaženi karatista, i humanitarac, ali i ispovednik Srba zatočenih u Ševeningenu i čuvar njihovih tajni.

Nameštaj manastiru

U saradnji sa mnogim Holanđanima, 73-godišnji otac Bilbija koji od 1972. godine živi u Holandiji, tamo prikuplja nameštaj koji zatim donira manastirima po Srbiji, ali i Republici Srpskoj. Ovog puta, "kontingent" fotelja, troseda i plakara dopremljen je u manastir Denkovac kod Kragujevca, duhovni dragulj pitome Šumadije, gde svake godine na manastirsku slavu Uspenije Presvete Bogorodice stiže mnogobrojni narod.

2024 © - Vesti online