Petak 18.03.2016.
08:45
B. Đokić - Vesti

Srbin postao terorista ISIL

Reuters
Pavlović najpoznatiji Srbin koji je ratovao za džihadiste

Kako se navodi, optužnica protiv Pavlovića i Plojovića podignuta je zbog sumnje da su se sa više, za sada neidentifikovanih osoba, kao i sa još petoricom ranije okrivljenih, udružili radi terorizma, vrbovanja i obuke za terorizam, kao i za finansiranje terorizma.

Protiv petorice ranije okrivljenih, Abidom Podbićaninom, Seadom Plojovićem, Tefikom Mujovićem, Izudinom Crnovršaninom i Feratom Kasumovićem, optužnica je podignuta početkom 2013. godine. Pavlović i Plojović se terete da su preko Podbićanina i Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa Islamskom državom Iraka i Levanta i Frontom al Nusra i otišli da ratuju u Siriji.

Inače, Pavlović je najpoznatiji Srbin koji je prešao u islam i postao borac za islamski kalifat. On je iz sela Bosuta kod Aranđelovca. Prešao je u islam 2002. godine i nekoliko godina kasnije udao ćerku Nevenu Pavlović za Ismeta Cicvaru iz BiH, koja je takođe prešla u islam. Pavlović je sa zetom po početku sukoba na Bliskom istoku počeo da odlazi na ratišta i bori se za ISIL, a povremeno su se vraćali u Bosute na odmor od ratovanja.

2024 © - Vesti online