Petak 18.03.2016.
04:44
B. Božin - Vesti

Nemci zatvorili ambasadu u Ankari

Oprezni Nemci: Turčin čuva konzulat u Istanbulu

Kako je juče saopštio ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, povod su "konkretne i ozbiljne indicije koje su dobile bezbednosne službe da se spremaju napadi na nemačka predstavništva u Turskoj. To je neophodno radi sigurnosti naših građana, a istovremeno se te mere moraju iskoristiti da se podigne nivo zaštite u tim ustanovama".

Na internet-stranici nemačkog ministarstva građani se pozivaju na pojačanu budnost u Istanbulu, Ankari i drugim većim gradovima Turske. Takođe se savetuje da se izbegavaju masovna okupljanja na javnim mestima i zadržavanje u blizini vladinih i vojnih institucija.

U januaru je u Istanbulu atentator - samoubica ubio 12 nemačkih turista. Odgovornost za akciju su preuzeli teroristi Islamske države. Najnoviji akt terora u Ankari, u kome je stradalo 37 osoba, potpisali su pripadnici zabranjene kurdske Radničke partije PKK. U međuvremenu se oglasila i ekstremistička kurdska organizacija Slobodni jastrebovi Kurdistana, koja navodi da je atentat bio osveta za intervenciju turske vojske protiv Kurda na jugoistoku Turske.

2024 © - Vesti online