Petak 18.03.2016.
05:55
Đ. Barović - Vesti

Napisao odu majkama Srpske

Poslednji oproštaj: Posmrtni odar Milenka Avramovića

Od Avramovića se u ime bivših saboraca VRS, oprostio ratni komandant Biračke brigade, general Svetozar Andrić, a u ime ratnog komandanta VRS, generala Ratka Mladića, venac je položio njegov sin Darko.

U svojim knjigama uglavnom se bavio tematikom iz prethodnog rata u Bosni, a najzapaženiji, roman "Majka" predstavlja jedno od najpotresnijih svedočenja o herojskoj borbi Srba u BiH i stvaranju Republike Srpske, ispričano kroz ispovesti majki sa tri ili više sinova koje su u stvaranju Republike Srpske dale najviše što su mogle - svoju decu.

Inspiraciju za ovaj antiratni roman, Avramović je dobio prilikom poslednjeg susreta Ratka Mladića, generala VRS sa njegovim oficirima u Vlasenici. Bilo je predviđeno programom da se podele odlikovanja najzaslužnijima za stvaranje Republike Srpske, ali je Ratko Mladić umesto njih izveo četiri žene, majke, koje su izgubile po tri sina u ratu. Tada je general Ratko Mladić izgovorio svoju čuvenu rečenicu: "Za stvaranje Republike Srpske najzaslužnije su majke, koje su dale svoje sinove", posle čega ih je zagrlio, rekavši im da nema ništa da im da sem svojih suza.

Aprila 2014. godine izašlo je dopunjeno izdanje ovog romana čiji su pokrovitelji bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i "Vesti", najtiražnije novine dijaspore. U našoj knjižari i dalje se mogu nabaviti neki od romana ovog ratnika poetske duše.

2024 © - Vesti online