Petak 18.03.2016.
07:45
M. Obradović - Vesti

Džihadisti cinkare kolege

Reuters
Gubitak iluzija: Mnogi islamski ratnici se vraćaju kući razočarani

Hapšenje se dogodilo u danima kada veliki broj lica koja su ratovala u Siriji završavaju iza rešetaka, dok neka od njih čak i sklapaju sporazume o priznanju krivice kako bi dobili manje kazne zatvora. Zauzvrat, pojedini od njih su obećali da će otkriti ko su osobe koje su takođe bile u Siriji, a da o njima nadležni organi nemaju dovoljno informacija.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je sve više državljana BiH zainteresovano da se vrati iz Sirije i Iraka i prizna krivicu. U međuvremenu, Tužilaštvo BiH postiglo je sporazum o priznanju krivice sa Fatihom Avdulahom Hasanovićem (25), povratnikom sa ratišta u Siriji i Iraku. On je osuđen na godinu dana zatvora, a prema tvrdnjama izvora iz pravosuđa, pristao je da ocinkari i ostale džihadlije.

- Optuženi Fatih Avdulah Hasanović, zvani Ebu Sara, priznao je da je boravio više meseci na području Sirije i Iraka, gde je delovao u okviru paravojnih formacija i struktura IDIL-a, koje je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom organizacijom - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Izvori iz pravosuđa tvrde da je Hasanović pristao da otkrije i način na koji vehabije vrbuju buduće islamske ratnike u ekstremističkim komunama. Interesantno je da je Hasanović povezan i sa terorističkim napadom u Zvorniku gde je Nerdin Ibrić ubio jednog, a ranio dva policajca. Utvrđeno je da Ibrić bio u kontaktu sa Hasanovićem, te da su obojica posećivali zloglasnu vehabijsku komunu u Dubnici kod Kalesije.

Gladovanje i maltretiranje

Prema nezvaničnim saznanjima "Vesti", jedan broj povratnika sa stranih ratišta koji je završio iza rešetaka u BiH, ispričao je da su im uslovi boravka u Siriji u Iraku, "potpuno ubili entuzijazam za ratovanje".
- Jedan od njih je ispričao da je u Siriji danima bukvalno bio gladan, da je spavao u neuslovnim prostorijama te da su ga ratnici iz drugih zemalja maltretirali. Mnogi od njih se vraćaju potpuno razočarani jer su shvatili da taj njihov džihad ni približno nije sličan onome što im se servira preko interneta, ili što im u svojim predavanjima pričaju oni koji ih vrbuju - kažu izvori "Vesti".

2024 © - Vesti online