Četvrtak 27.05.2010.
06:26 >> 10:06h
t-portal.hr

Zagreb: Odakle je ''iscurila'' tajna beleška?

Jadranka Kosor



''U skladu sa zakonom o tajnosti podataka i zakonom o državnim službenicima ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija pokrenulo je istragu radi utvrđivanja odgovornosti za neovlašćeno odavanje podataka, vezanih uz objavljivanje dela beleške MVPEI-a u Novom listu od 26. maja 2010. pod naslovom ''Britanci uveravaju: samo Tadić sporazum spašava'', saopštio je MVPEI.

''Reč je o dokumentu koji je namenjen isključivo kancelariji predsednika Republike Hrvatske, kancelariji predsednice Vlade Republike Hrvatske i diplomatskoj službi Republike Hrvatske'', dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija smatra kako se, bez obzira na to što nije bilo reči o službenom sastanku, već o neformalnoj razmeni mišljenja u obliku diplomatskog ručka, radi o delu za koje treba utvrditi počinitelja zbog popisa adresanata koji imaju pristup službenim beleškama, a zloupotrebljavaju ih kako bi naštetili završetku procesa stupanja na snagu arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije.

Ko želi da angažuje Tadića?

Riječki Novi list objavio je, pozivajući se na službenu belešku MVPEI-a, članak o susretu britanskih ambasadora u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji s državnim sekretarom Davorom Božinovićem.

U članku se govori o britanskoj i američkoj inicijativi da se Boris Tadić angažuje u unapređenju hrvatsko-slovenačkog arbitražnog sporazuma.

2024 © - Vesti online