Četvrtak 27.05.2010.
04:41 >> 07:08h
Tanjug

BP isplatio 29 miliona dolara odštete


Eksplozija na jednoj naftnoj platformi kojom upravlja BP, koja se dogodila 20. aprila, prouzrokovala je curenje nafte koje je već nanelo štetu američkim saveznim državama Lujzijana, Alabama i Misisipi i zapretila da tom regionu pričini ekološku katastrofu, prenela je agencija AP.


Kompanija je saopštila da je dobila 25.000 zahteva za nadoknadu štete, od kojih su više od 12.000 ispunjeni. Najviše zahteva stiglo je iz Lujzijane, do koje je naftna mrlja već doprla, prenela je agencija RIA Novosti.


Borba sa isticanjem nafte već je koštala BP oko 760 miliona dolara, uključujući troškove za prikupljanje iscurele nafte, zaustavljanje curenja i bušenje dodatne bušotine, kao i nadoknadu zemljama u tom zalivu i kompenzaciju za oštećene.
U ponedeljak je ta kompanija odlučila da izdvoji 500 miliona dolara za desetogodišnji program istraživanja posledica isticanja nafte u Meksičkom zalivu.


Stručnjaci kompanije sada razmatraju mogućnost blokiranja curenja nafte uz pomoć uvođenja teških tehnoločkih tečnosti u bušotinu i kasnijeg cementiranja bušotine specijalnim rastvorom.

2024 © - Vesti online