Četvrtak 17.03.2016.
08:15
I. Kozarski - Vesti

Palmira pred opkoljavanjem

Bitka za svaki kamen: Sirijci na zauzetim položajima

Vojska je zauzela najviše vrhove Hajala, kote 939 i 800. Na planini su zatekli sistem tunela i zemunica koji je potpuno razrušen ruskim bombama. Teroristi su se povukli na rezervni položaj visok 700 metara, a reč je o oko kilometar dugačkoj uzvisini paralelnoj s Hajalom prema kojoj je vojska u utorak nastavila napredovanje.

Zauzimanje Hajala sirijsku vojsku koštalo je 23 poginula vojnika. Međutim, reč je o uspehu koji je daleko važniji nego što izgleda. Kilometar dalje je Katari vila, dvorski kompleks sirijske dinastije iz tridesetih godina prošlog veka. Prostor je okružen visokim drvećem, zidovima i zgradama zbog kojih će napad sirijske vojske biti znatno otežan. Oko celog kompleksa su putevi i raskrsnice, a iza je otvoren prostor koji omogućava okruženje Palmire.

Sirijska vojska prinuđena je da juriša na Katari vilu ako želi da oslobodi Palmiru. Osim kote 700 pred njima je i brdo iza kojeg je dvorski kompleks. Pomažu im saborci koji su se sa Kadri farmi probili dva kilometra severno.

U slučaju uspeha biće presečen put između Palmire i nekoliko desetina kilometara udaljenog Karajtajna, a cela linija čini deo tog ratišta. Osim toga, posle Katari vile otvara se ravna pustinja prema baštama i maslinjacima južno od Palmire, a iza je aerodrom i put kojim se teroristi snabdevaju iz svoje sirijske prestonice Rake. I sve to na potezu od desetak kilometara. Pri tom, reč je o pravcu kojim Sirijci zaobilaze odlično utvrđene položaje terorista zapadno od Palmire, ali i dragocene ostatke antičkog grada sa liste svetske kulturne baštine koji je Siriji donosio ogroman novac od turizma. Ipak, niko od posmatrača s terena ne sumnja da će vojska i sa zapada morati da napadne oko planine Kasun i kroz rejon arheološkog nalazišta.

Stigao Hezbolah

Pred Palmiru su napokon stigli i borci libanskog Hezbolaha, specijalisti za ratovanje u planinama. Njihova tehnika stigla je putem, a većina pešadije prebačena je na aerodrom T4, oko 15 kilometara od linije fronta. Planirano je da posle oslobođenja uzvisina pred Palmirom Hezbolah učestvuje u borbama na Kalamun planinama, južno od Karajtajna. Na celoj liniji već su angažovane specijalna divizija Tigar, 67, 81. i 120. pešadijska brigada, 18. i 2. tenkovska divizija, brigada Orlovi pustinje iračke šiitske milicije i nekoliko manjih jedinica

Sirijska vojska pošla je u obuhvatanje Palmire i sa severa. Borbe se vode za mirnodopsku bazu 550. brigade. Reč je o kamenitom i ispresecanom terenu bez rastinja, te vojska sporo napreduje uz okršaje za svaku stenu. Sirijska komanda nada se da će na tom pravcu široko obuhvatiti Palmiru, pošto se pokazalo da je suviše uzak klin u sredini fronta kojim napadaju Kasun.

Pustinjski uragan

U utorak nije bilo vesti da li su kod Palmire dejstvovali ruski avioni i helikopteri, ali tome uzrok može da bude i peščana oluja. Još je nejasno da li se oni povlače iz borbe ili će samo smanjiti intenzitet dejstva. Poslednjih nedelja Rusi su izvodili oko 40 odsto manje udara nego ranije, pošto je ponestalo ciljeva po dubini teritorije terorista.
U svakom slučaju, Rusi su Sirijcima kod Palmire ostavili višecevne raketne bacače smerč i uragan, što gotovo onemogućava Islamsku državu da vodi borbe na otvorenom.

Međutim, svi posmatrači su saglasni da će napredovanje biti sporo i uz velike gubitke.

2024 © - Vesti online