Sreda 16.03.2016.
06:30
Vestionline

Ovu zdravu hranu ne bi trebalo da jedete!

Reuters
Više od 80 odsto soje genetski modifikovano

Američka doktorka Fejt Danijel kaže da u Aziji ljudi jedu manje količine soje od celog zrna, dok se u zapadnim tehnološkim procesima razdvajaju proteini i ulja, što je proces u kom dolazi do "trovanja" soje.

- Nema ništa prirodno u ovom procesu! Današnja visoka tehnologija ne samo da ne uspeva da eliminiše toksine i anti-nutrinijente, nego ih naprotiv ostavlja kao otrove u hrani u koju dolaze zahvaljujući obradi na visokim temperaturama, pod jakim pritiskom, ispiranjima u alkalnim i kiselim rastvorima - revoltirana je ova doktorka.

Najgori po zdravlje su, kaže doktorka, hidrogenizovani sojini proteini jer su tako obrađeni puni fitata, supstanci koje blokiraju apsorpciju minerala u organizmu. Prema nekim podacima, fitati smanjuju apsorpciju gvožđa do 60 odsto! Inače, doktorka Danijel i njena ekipa tvrde da je konzumacija soje povezana sa sledećim bolestima:

•Problemi sa štitnom žlezdom (dobijanje na težini, letargija, vrtoglavica, opadanje kose, smanjeni libido...)
• Prerani pubertet i problemi u razvoju beba i dece
• Kancer
• Oštećenje mozga
• Reproduktivni problemi
• Alergije

U međuvremenu su mnogo studije pokazale i da nije tačno da konzumacija soje utiče na snižavanje lošeg holesterola i sprečava bolesti srca. Naročito su mnogi upozorili novopečene mame da svojim bebama nikako ne daju formule od sojinog mleka jer su pune loših hormona.

2024 © - Vesti online