Sreda 16.03.2016.
08:15
D. Lj. Joksić - Vesti

Uzaludni "Marš nade"

Forsiraju nabujalu reku: Izbeglice su ovako prešle granicu

Svi oni, a računa se da ih je oko hiljadu, biće vraćeni nazad u Grčku, a tridesetak novinara, snimatelja i volontera, koji su pratili izbeglice i pomagali im da ilegalno uđu u Makedoniju, biće kažnjeno sa po 510 evra i šestomesečnom zabranom ulaska u ovu zemlju.

Uprkos zatvorene balkanske rute, nekoliko stotina izbeglica i migranata zaglavljenih na grčko-makedonskom prelazu Idomeni, u ponedeljak je ilegalno ušlo u Makedoniju. Posle višečasovnog pešačenja kroz blato, oni su stigli do grčkog pograničnog sela odakle su, formiravši "živi lanac" i uz pomoć konopca prešli nabujalu Suvu reku i ušli u makedonsko selo Moin, gde prestaje žičana ograda, pet kilometara zapadno na makedonskoj strani granice. Migranti su tokom svog juriša naišli na grčke policajce koji su ih pozivali da se vrate, ali ih nisu zaustavljali jer su begunci bili brojniji.

Uprkos upozorenju grčke policije da ih sa druge strane granice čeka makedonska policija, oko hiljadu izbeglica i migranata je, rizikujući živote, prešlo nabujalu reku na mestu gde se prethodno udavilo troje Avganistanaca, i ušlo u selo Moin. Tu ih je sačekala makedonska vojska i policija i počela vraćati nazad na grčku teritoriju kod prelaza Idomeni.

Sa izbeglicama i migrantima u Makedoniju je ilegalno ušlo i tridesetak novinara, snimatelja, fotoreportera i volontera, najviše iz Grčke i Nemačke, koji su pratili "marš nade". Oni će biti kažnjeni sa po 510 evra i polugodišnjom zabranom ulaska u zemlju zbog pomaganja migrantima i ilegalnog ulaska u Makedoniju.

U MUP-u su potvrdili da je makedonska policija privela 28 novinara i fotoreportera zbog ilegalnog prelaska granice zajedno sa izbeglicama.

Bedni uslovi

Masovni ilegalni prelasci izbeglica i migranata iz Grčke u Makedoniju desili su se nedelju dana po zatvaranju balkanske rute, ali i najave vlasti iz Atine da će izbeglice sa prelaza Idomeni vraćati u unutrašnjost Grčke. UNHCR procenjuje da se u šatorima na tom graničnom prelazu nalazi oko 14.000 ljudi, koji tu borave bez osnovnih uslova za život, a portparol ove organizacije Babar Baloš kaže da je ljudska beda sa kojom se suočavaju izbeglice u Idomeniju - dostigla dno.

- Radi se o prekršaju, zbog čega će biti pušteni pošto prethodno budu izvedeni pred sudiju za prekršaje, kažu iz policije.

2024 © - Vesti online