Utorak 15.03.2016.
23:04
Vestionline, alo.rs

Hitler, Trocki, Tito, Staljin i Frojd: Šta je to što ih spaja?

Miroslav Mladenović
Pre nego što je postao Tito, Josip Broz je radio u jednoj fabrici u Beču

U januaru 1913. godine čovek s pasošem u kojem je pisalo Stavros Papadopulos došao je vozom iz Krakova na severnu železničku stanicu u Beču... U mraku tog kompleksa čoveka s brkovima koji je nosio drveni kofer primetio je drugi koji je kasnije zapisao:

- Sedeo sam za stolom, kada su se uz kucanje otvorila vrata kroz koja je ušao nepoznat čovek. Bio je nizak, mršav... U njegovim očima nisam primetio ništa što bi asociralo na prijateljstvo.

Pisac tih redova bio je ruski disident i intelektualac, urednik dnevnik novina "Pravda", Lav Trocki. Nekoliko godina kasnije imao je jednu od najvažnijih uloga u Oktobarskoj revoluciji.

Čovek koga je opisao nije bio Papadopulos. Bilo je to lažno ime koje je koristio Josif Visarionovič Džugašvili, kojeg će istorija upamtiti po imenu Staljin. Dvojica "revolucionara u povoju", koji su kasnije obeležili 20. vek, živela su u centru Beča.

U istom kraju živeo je i tada već eminentni psihijatar Zigmund Frojd. Osnivač psihoanalize bio je obožavan kao čovek koji je otkrio tajne ljudskog uma, a živeo je i radio u ulici Bergase.

Nedaleko odatle živeo je mlađani Josip Broz, koji će kasnije postati poznat kao Tito. Radio je u fabrici automobila "Dajmler" i sa dobrom platom uživao u čarima Beča.

wikimedia.org/German Federal Archive
Sanjao velike snove: Adolf Hitler

A nedaleko od njega stan je imao 24-godišnji Austrijanac koji je sanjao da upiše bečku Akademiju lepih umetnosti i postane slikar. Dva puta je odbijen. Mladić se zvao Adolf Hitler.

Nešto dalje od njih, u Palati Hofburg, u to vreme je živeo Franc Ferdinand, prestolonaslednik austrougarskog trona.

Naredne, 1914. godine, počeo je Prvi svetski rat. Hitler i Tito završili su na frontu u austrougarskoj vojsci, Ferdinand je bio mrtav, a Trocki i Staljin kovali su planove za revoluciju koja je 1917. s trona skinula Romanove i uspostavila komunizam u Rusiji.

Frojd je u međuvremenu, do smrti 1939. godine, stekao status jednog od najumnijih ljudi 20. veka.

Osim poznanstva između Trockog i Staljina, ostalo je nepoznato da li su se ostala trojica sretala s njima i međusobno. Ipak, posle kraha Austrougarske monarhije, Staljin, Trocki, Hitler i Tito doživeli su svoje vrhunce i ostali upamćeni u svetskoj istoriji. Svaki na svoj način.

2024 © - Vesti online