Utorak 15.03.2016.
12:58
Vestionline

BiH: Bivši borac ID-a kao svedok-pokajnik

Tanjug/AP

Prilika da se prikupe podaci o državljanima BiH koji se bore na strani terorista

Muškarac, čiji je nadimak Ebu Sara, idenfikovan je kao Fatih Hasanović (25) iz Zvornika u istočnoj Bosni, tužiocima je priznao da je nekoliko meseci boravio u Siriji i Iraku gde se borio u redovima teroristčke organizacije Islamska država.

Po povratku u BiH uhapšen je i optužen za kršenje zakonskih odredbi koje državljanima BiH zabranjuju pridruživanje inostranim paravojnim formacijama.

Tokom  istrage priznao je krivicu, a na osnovu tog priznanja Tužilaštvo BiH će predložiti sudu da mu se izrekne kazna od godinu dana zatvora kao i uslovna kazna za promet oružjem ili eksplozivnim napravama.

Hasanović se sporazumom obavezao da će svedočiti u u svim predmetima kada ga pozovu državni sud ili tužilaštvo, iz koga pak ističu kako će na ovaj način biti u prilici da prikupe dodatne informacije o državljanima BiH koji se bore u Siriji i Iraku.

Optužnica protiv Hasanoića podignuta je u maju  2015. godine. On je bio optužen kao pripadnik dvanaestočlane grupe u kojoj su i Enes Mešić (28), Jasmin Jašarević (28), Emin Hodžić (28), Mirza Kapić (35), Salko Imamović (29), Adem Karamuja (32), Fikret Hadžić (58), Enver Lilić (38), Ibro Delić (44), Samir Hadžalić (29) i Mehmed Tutmić (57).

Oni se terete da su tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici zajednice radikalnih islamista-selefija u BiH, prihvatili ideologiju ID-a, prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključivanja terorističkim paravojnim formacija na području Sirije i Iraka, preneli su sarajevski mediji.

2024 © - Vesti online