Utorak 15.03.2016.
12:15
Vestionline

"Povlačenje iz Sirije ne znači da je Putin nezadovoljan Asadom"

Reuters
Da li je došlo do mimoilaženja u stavovima Damaska i Moskve: Bašar al Asad i Vladimir Putin

- Ovu odluku je doneo predsednik i vrhovni komandant Rusije na osnovu podataka na kraju rada ruskog vojnog kontingenta u Siriji - naveo je predstavnik Kremlja.

On je naveo da je usled procesa prekida vatre u Siriji i nastavka međusirijskog dijaloga u Ženevi broj vojnih letova ruske avijacije biti smanjen za dve trećine.

- I naravno, prisustvo takvog kontingenta nije potrebno - objasnio je Dmitrij Peskov.

Pritom, on nije direktno odgovorio da li će Rusija povući svoje sisteme S-400 i nastaviti sa izvođenjem udara na pozicije terorista.

U Kremlju su potvrdili da će ruska baza u Tartusu i aerodrom u Hmejmimu nastaviti da funkcionišu. Zbog toga će tamo ostati rusko osoblje i vojnici, radi zaštite objekata.

- Odluka Rusije da povuče deo vojnog kontingenta iz Sirije ne znači da je Rusija nezadovoljna sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom - istakao je još Peskov odgovarajući na pitanje da li je povlačenje ruske vojske iz Sirije izazvano nezadovoljstvom Kremlja tvrdom pozicijom sirijskog predsednika Bašara el Asada u pregovorima o mirnom rešavanju političke krize.

Peskov je takođe negirao saopštenja da Rusija ovim pokušava da izvrši pritisak na Asada u procesu rešavanja krize. Odgovarajući na pitanje da li postoje razmimoilaženja u pogledima Moskve i Damaska na tok procesa političkog rešavanja krize u Siriji, Peskov je rekao da "ne postoji isti pogled na stvari".

- Međutim, Rusija se stalno zalaže za mirno rešavanje sirijskog problema - dodao je on.

2024 © - Vesti online