Utorak 15.03.2016.
10:35
Vestionline

Ako su Hrvati ovo pokazali princu Čarlsu, gde mi da ga vodimo?

Reuters
Britanski kraljevski par sa Oreškovićem

Posle dočeka na zagrebačkom aerodromu "Franjo Tuđman", na koji je prinčevski par sleteo oko 14.30, princu Čarlsu je priređen svečani doček u rezidenciji predsednice Hrvatske na Pantovčaku.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je princa Čarlsa i vojvotkinju Kamilu upoznala sa dostignućima koje je Hrvatska ostvarila od njegove prošle posete pre 20 godina.

Pošto će oni u utorak posetiti Osijek, hrvatska predsednica se posebno osvrnula na velik uspeh procesa mirne reintegracije, kao jedan od najuspešnijih mandata UN.

Par se u Banskim dvorima sastao s premijerom Thomirom Oreškovićem i njegovom suprugom Sanjom.

Na tom sastanku se razgovaralo se o promociji i nastavku izgradnje dobrih odnosa građana Hrvatske i Velike Britanije.

A šta ćemo mi da mu pokažemo?

Orešković je princu i vojvotkinji pokazao fotografije koje prikazuju posledice raketiranja Banskih dvora 7. oktobra 1991. i dve ilustrovane knjige s fotografijama kulturnog bogatstva pre rata i ratnim svedočanstvima kulturne baštine razorene tokom rata u Hrvatskoj.

Vučić ljut na Oreškovića

Premijera Srbije Aleksandra Vučića naljutila je odluka njegovog hrvatskog kolege Tihomira Oreškovića da princu Čarlsu pokaže mesto gde su "Martićeve rakete" pogodile sedište hrvatske vlade.

Vučić smatra da taj potez nije fer i to je poručio jutros na sastanku organizacionog odbora za posetu princa Čarlsa.

- Na šta bi ličilo da mi vodimo princa Čarlsa po celoj Srbiji, a nema sela u kome nećemo pronaći srpske izbeglice iz Hrvatske - upitao je premijer.

On je insistirao da se "pokažemo" kao gospoda i da se govori o budućnosti.

Reuters
U Hrvatskom narodnom kazalištu

Dočekao ih i Bandić

Prethodno su princ Čarls i vojvotkinja Kamila prošetali Gornjim gradom, gde su stigli šetnjom kroz Tomićevu ulicu i vožnjom žičarom, a dočekali su ih gradonačelnik Milan Bandić i brojni građani.

U Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovali su obeležavanju 400. godišnjice smrti Vilijama Šekspira.

Tokom večeri pričevskom paru je na Pantovčaku priređena svečana večera.

Princ Čarls i njegova supruga u utorak će posetiti Osijek, Đakovo i Kopački rit.

Reuters
Nazdravlje!

Šire toleranciju

Kako je ranije najavljeno iz britanske ambasade u Zagrebu, princ od Velsa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumevanja među različitim religijama, u Osijeku će prisustvovati sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak organizuje osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku britanske ambasade.

Na kraju posete Zagrebu u utorak uveče će prisustvovati i proslavi 70. godišnjice postojanja Britanskog saveta u Hrvatskoj.

Ovo je peta poseta princa Čarlsa Hrvatskoj. Prvi put je bio još 1978, a zatim je dolazio i tri puta u nezavisnu Hrvatsku u devedesetim godinama, poslednji put 1996.

Posetu britanskog prestolonaslednika i njegove supruge u Hrvatskoj prate pojačane mere sigurnosti, kao i oko 180 domaćih i stranih novinara.

2024 © - Vesti online