Utorak 15.03.2016.
07:30
I. Kozarski - Vesti

Gore brda oko Palmire

Juriš: sirijci traže osvetu

Islamska država dovukla je velike snage od okupacije Palmire u maju 2015. Međutim, poslednjih nedelja vojska je uspela da se utvrdi četiri kilometra zapadno i pet jugozapadno od grada. Vođene su duge i iscrpljujuće borbe kako bi se uništile vatrene tačke i utvrđeni objekti terorista i proredile njihove snage, u čemu je veliku ulogu odigralo i rusko vazduhoplovstvo.

Pale tri kote

Prošle nedelje vojska je raširila zonu zapadno i severozapadno od grada zauzimanjem dva zaseoka i antičkog kamenoloma. Nakratko je bila zauzeta i srednjovekovna tvrđava Din al Mani na putu kojim se sa severa obilazi uporište terorista na niskoj planina Kasun ispred grada.

Međutim, vojska je napustila tu poziciju kako bi omogućila ruskim pilotima da obrade Kasun aerosolnim bombama. Reč je o eksplozivnim oblacima koji se zavlače u skloništa, rovove, kuće i detoniraju.

Bitka za kraljevsku vilu

Posao tenkistima ispred arheološkog nalazišta mogu da olakšaju sirijske jedinice koje su ovladale visovima i prilaznim putevima pet kilometara jugozapadno od bašti i maslinjaka. Međutim, pred njima je Ljatari vila, dvorski kompleks sirijske dinastije iz tridesetih godina prošlog veka koji je Islamska država pretvorila u najveći centar za obuku u Siriji.

U nedelju ujutro sirijska vojska je napala sa zapada i mukotrpno se na tri pravca probila po nekoliko stotina metara. Severno od planine Kasum borbe se vode na prilazima tvrđavi Din al Mani. Južno su Sirijci napredovali gotovo ceo kilometar i zauzeli uzvisine Al amdan, Al tar i kotu 800 nadomak rimskog akvadukta, čime su stupili na teritoriju poznatog arheološkog nalazišta sa spiska svetske kulturne baštine.

Tenkovi odlučuju

Tu su nastupili problemi, pošto Sirijci insistiraju da sačuvaju kulturno nasleđe, pa ruski avioni ne mogu da čiste pred njima. Zato su na taj deo fronta dovučeni nedavno iz Rusije nabavljeni tenkovi T90, velike prohodnosti i specifične snage sa reaktivnim oklopima i sistemom "štora" za zaštitu od američkih laserski navođenih raketa koje su teroristi ranije dobili od Saudijske Arabije.

Sada predstoje pipkave borbe kroz tri kilometra zone antičkih spomenika do zone bašti i maslinjaka južno od grada. Problem je i što je rejon arheološkog nalazišta širok samo kilometar i po između grada i jaruga nepogodnih za oklopne jedinice. Sirijski tenkisti moraće da pokažu veliku veštinu u tom vatrenom džepu, pošto teroristi ne mare za kulturno nasleđe, a samo jedna do dve oklopne čete moći će na smenu da podržava pešadiju.

Stižu pojačanja

Sirijska komanda 18. oklopnoj diviziji i pešadijskoj brigadi Orlovi pustinje poslala je u pomoć specijalnu diviziju Tigar i iračku šiitsku miliciju Imam Ali. Prema informacijama s terena, pristižu i nova pojačanja, među njima i borci libijskog Hezbolaha.

Iza bašti i maslinjaka je aerodrom i put kojim se teroristi snabdevaju iz Rake, pa izveštači s terena smatraju da vojska namerava da obuhvati Palmiru i posle zauzimanja planine Kasun možda istovremeno napadne gradsko jezgro.

2024 © - Vesti online