Utorak 15.03.2016.
05:11
K. Nedeljković - Vesti

Prete roditeljima, a nemaju vakcinu?!

Reuters
Nestašica OPV vakcine

U međuvremenu javnost se podelila po drugom osnovu. Ispostavilo se da država uvek nije u stanju da ispuni svoje obaveze i obezbedi propisane vakcine.

Naime, u Srbiji trenutno nema OPV vakcine protiv dečje paralize koja je obavezna za dečake i devojčice u sedmoj godini života, a pre upisa u osnovnu školu.

Institut za javno zdravlje "Batut" najavio je distribuciju određene količine vakcine, ali nije precizirano kada će ona stići u domove zdravlja.

- Preko Instituta za virusologiju nabavljena je donirana OPV vakcina, ali Agencija za lekove i medicinska sredstva nije mogla da odobri njenu upotrebu jer nije bilo odgovarajućeg sertifikata analize. Druga pošiljka ove vakcine stigla je iz Crne Gore, međutim, narušen je takozvani hladni lanac, pa je i taj pokušaj propao. Postavlja se pitanje da li će i na koji način neko biti kažnjen zato što nije obezbeđena vakcina iz obaveznog programa imunizacije - saopštila je opoziciona Nova stranka.

"Vesti" su pokušale da na relevantnim adresama dobiju odgovor na ovo pitanje, potražili smo i komentare narodnih poslanika koji su izglasali ovaj zakon, ali niko nije želeo da se bavi ovom temom.

2024 © - Vesti online