Ponedeljak 14.03.2016.
17:39
Vestionline

Sahranjen bard srpskog glumišta Dragan Nikolić

Tanjug
Od legendarnog glumca oprostio se veliki broj kolega i prijatelja

 - Bio je svetionik, koji je svetleo lepotu života i ostavio gospodski trag kako se životu raduje. Svetionik koji je svetleo ljubav i ostavio nauk o umeću ljubavi - bile su reči kojima se od Dragana Nikolića oprostila Ljiljana Todorović, rediteljka pozorišne predstave "Avgust u okrugu Osidž", poslednjoj u kojoj je sarađivala sa preminulim glumcem.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na sahrani je rekao da su "srpska, jugoslovenska i evorpska kultura" ostale bez jednog od najvećih i najvoljenijih glumaca.

- Istini za volju, da može sada da nas čuje, Dragan Nikolić bi verovatno odmahnuo rukom i uz šeretski osmeh rekao 'ma pusti sad to'. Ili bi možda, da nas spreči u preterivanju, citirao jednu od svojih nezaboravnih uloga: 'Plakali smo. Pa šta? Nije zabranjeno ni vojnicima. Idemo dalje -  rekao je Tasovac.

On je dodao da bi Nikolić verovatno poručio da se njegovim odlaskom vreme nije zaustavilo, da glumci dolaze i prolaze, ali da pozorište i film nikada neće "prestati da žive... kao jedina mesta na kugli zemaljskoj u kojima je sve moguće".

- Sad kada Gage više nema, nastaviće da se bistri život i zbijaju šale po pozorišnim bifeima i gradskim kafanama. Dok je sveta i veka igraće se preferans i ploviti po Savi, a golubovi karudijani leteće slobodno i visoko nad (Crvenim) Krstom - kazao je ministar i dodao da sumnja da će se ikada više u jednoj ličnosti spojiti takav "raskošni talenat, mangupski šarm i endemsko gospodstvo".

Ranije je u toku dana na Velikoj sceni "Mira Trailović" Ateljea 212 u Beogradu odražana komemoracija proslavljenom glumcu, kojoj je prisustvovao veliki broj njegovih kolega, prijatelja, poštovaoca, kao i brojni političari. 

2024 © - Vesti online