Ponedeljak 14.03.2016.
16:50
Vestionline

Merkelova mora da radi kako vetar duva

Reuters
Posle debakla na lokalnim izborima rešila da promeni ugao gledanja na izbeglice: Angela Merkel

Ona je u ponedeljak ocenila da je zatvaranje balkanske migrantske rute bilo dobro za Nemačku, iako je ona sama obećala da će insistirati na traženju sveobuhvatnog evropskog rešenja za izbegličku krizu.

- Da, što se tiče blakanske rute, nema sumnje da je za Nemačku dobro što u ovom trenutku manje ljudi dolazi, a da je to povezano sa zatvaranjem grčko-makedonske granice - rekla je Merkelova na konferenciji za štampu.

Na pitanje da li treba primeniti više mera na nacionalnom umesto na evropskom nivou, ona je istakla da nikada nije bila protiv nacionalnih mera, rekavši da je govorila u prilog granične kontrole, boljeg sistema registracije, deportacije i azila.

Njen porptarol Štefen Zajbert je prethodno rekao da Merkelova ne planira da menja svoju izbegličku politiku, bez obzira na rezultate izbora u tri pokrajine.

- Savezna vlada će ostati pri svom kursu po pitanju izbegličke politike, potpuno odlučna, u zemlji i inostranstvu - rekao je Zajbert na konferenciji za novinare.

Istorijski uspeh desničara

Demohrišćani (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel pretrpeli su značajne gubitke na izborima koji su u nedelju održani u tri savezne pokrajine, jer su poraženi u dve, dok je antimigraciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) zabeležila istorijski uspeh i ušla u parlamente u sve tri pokrajine.

Uspeh Alternative za Nemačku, prema oceni nemačkih medija, proizlazi iz straha da bi izbeglice mogle da promene zemlju u negativnom smislu i raspoloženja Nemaca prema politici savezne vlade.

U Baden-Virtembergu sada su najjača partija Zeleni, u Porajnju-Palatinatu socijaldemokrate, a u Saksoniji-Anhaltu su to i dalje demohrišćani, mada je AfD ušla u sva tri parlamenta sa ubedljivim rezultatima.

2024 © - Vesti online