Ponedeljak 14.03.2016.
15:41
Vestionline

Zakon o nestalim bebama tek posle izbora

Tanjug
Protest roditelja nestalih beba

Predstavnici roditelja sumnjaju u zakon

Poslednja javna rasprava o Nacrtu zakona o postupku utvrđivanja činjenica o položaju novorođene dece za koju se sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji, održana je pre mesec dana, a na sajtu je tekst nacrta objavljen posle ekspertize dobijene od Saveta Evrope, navode agencije.

Članovi Radne grupe koji su radili na Nacrtu zakona, sastali su se 10. februara sa grupom roditelja dece za koju postoji sumnja da su nestala u porodilištima u Srbiji i sa njima razgovarali o izmenama i dopunama Nacrta zakona. Oni su naglasili da taj nacrt daje veća ovlašćenja sudu u prikupljanju činjenica, kao i da zaoštrava odgovornost svedoka pri svedočenju.

Predstavnici roditelja na tom sastanku iskazali su sumnju u primenu pomenutog zakona u praksi, smatrajući da se problem nestalih beba može rešiti samo ukoliko postoji kvalitetan istražni postupak.

Komitet ministara Saveta Evrope, prilikom kontrole sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Zorica Jovanović protiv Srbije", konstatovao je da su vlasti u Srbiji pripremile novi nacrt zakona o nestalim bebama, ali je izrazio zabrinutost što on još nije usvojen jer je rok koji je postavio istekao pre više od godinu dana.

2024 © - Vesti online