Ponedeljak 14.03.2016.
08:55
Vestionline

Danas počinje Vaskršnji post: Ovo ne smete da zaboravite!

Tanjug
Možete da postite i samu jednu nedelju

Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana, te je ovo najduži post u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.

Naziva se još i Veliki post, zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja, Časni post, zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i njegovog razapinjanja na Časni krst, i Velika četrdesetnica, jer je ukupno trajanje posta četrdeset dana.

Vernici koji poste ceo post trebalo bi da poste na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava post na ulju i konzumiranje vina. Takođe, na praznik Blagovesti Cveti, može da se jede riba.

U našem narodu je poznato da većina ljudi posti uglavnom prvu i poslednju sedmicu posta, i to na vodi.

Treba da znate, da možete izabrati, bilo koju sedmicu u toku posta, koja bi trebalo da se isposti na vodi, i te nedelje se možete pričestiti.

Za one koji strogo poštuju pravila tipika, u skladu sa SPC i dogovorom sa sveštenim licima, prva tri dana ovog posta u ponedeljak, utorak i sredu, ništa se ne jede.

Ko to ne može, jede hleb, a od tečnosti pije – čaj ili kompot i to tek posle večernje službe. Na Veliki četvrtak, jede se jednom dnevno i to nakon svete liturgije. Na Veliki petak se ne jede ništa.

Ono što je danas najvažnije da ne zaboravite jeste da post ima dve strane: telesnu i duhovnu.

Telesni post je uzdržavanje od izvesnih jela i alkoholnih pića. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

2024 © - Vesti online