Nedelja 13.03.2016.
20:16
Vestionline

"Rusija sprečila ID da formira državu kao Kosovo"

Tanjug
Tomislav Nikolić: Nećemo u EU na našu štetu

- Ako Islamska država zaživi u Siriji i uspostavi se kao država, postavlja se pitanje da li će neko iskoristiti primer Kosova da je prizna - rekao je on u intervjuu za "Raša tudej".

On je zapitao ako su SAD intervenisale u Iraku, Libiji i Siriji sa dobrim namerama, zašto se sugeriše da Rusija ima loše namere. 

- Naročito otkad je jasno da ruska intervencija u Siriji protiv Islamske države direktno zaustavila formiranje države na način koji je ranije upotrebljen na Kosovu - rekao je Nikolić. 

On je rekao da Srbija "hvala Bogu, ima prijatelje i zaštitnike u Savetu bezbednosti UN, naročito Rusiju koja nikad neće dozvoliti da to biti formalizovano u UN". 

Nikolić je naglasio da Srbija želi dobre odnose sa Rusijom i sa Zapadom, ali je isključio mogućnost da se ikada pridruži NATO. 

- Srbija nikad neće postati članica NATO. Tu je odluku doneo narod Srbije, i nijedna vlada je ne može poništiti - istakao je on. 

On je takođe rekao da iako Beograd želi da se pridruži EU, ako pristupanje znači da će "nas neko naterati da priznamo nezavisnost Kosova i odustanemo od saradnje sa Rusijom, onda radije nećemo ući u EU". 

Nikolić je primetio i da je EU sklona tome da "nameće svoju volju državama članicama". 

Sada kada se Srbiji nudi šansa da se pridruži tom bloku i saglasi se sa zajedničkom spoljnom politikom, "ako to znači da ćemo morati da se protivimo Rusiji, onda zašto bismo to želeli?", upitao je predsednik Srbije. 
 

2024 © - Vesti online