Ponedeljak 14.03.2016.
04:48
Z. Mirković - Vesti

Angela, zaustavi "izbegličku trku"!

Reuters
Duel komšija: Fajman i Merkelova

On je bečkim dnevnicima "Esterajh" i "Kronen cajtung" kazao da raspodela izbeglica u EU ne funkcioniše jer se izbeglice isključivo nadaju da će doći do Nemačke.

"Tek kada Nemačka uvede ograničenje i izbeglice bude još samo direktno preuzimala iz kriznog regiona, obustaviće se logika migracije bez reda", poručio je Fajman.

On je istakao da Merkelova mora da okonča model trke u kojoj je svako od onih koji stignu do Nemačke - pobednik.

Trenutno su izbeglice nezainteresovane za one zemlje EU koje su uvele kontingente za prihvat, naveo je on. S tim u vezi je preneo da je Francuska ponudila prijem 30.000 izbeglica, a da nije prihvatila ni 1.000 pošto svi žele u Nemačku i Austriju. Slično je i s Portugalom, dodao je on, podsetivši da je ta zemlja spremna da primi 7.000 izbeglica, da na njih čeka, ali je svega 200 spremno da tamo i ode jer se svi nadaju da će kad tad dospeti do Nemačke.

Fajman je preporučio Nemačkoj da, kao što je Austrija učinila, uvede jasnu gornju granicu za prihvat izbeglica u visini od 400.000 godišnje. EU i Nemačka moraju, kao i Austrija, jasno da stave do znanja da će onaj ko uz pomoć krijumčara dođe na spoljnu granicu EU biti vraćen, i to bez izuzetaka.

Izbeglice ucenjuju

Austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener tvrdi da izbeglice na grčko-makedonsko granici svesno sede u blatu kako bi izvršile pritisak za otvaranje balkanske rute. Pomenuo je sliku bebe u blatu i upozorio da oni "u Grčkoj imaju dobar smeštaj, posebno za porodice i decu", ali ga izbegavaju .

 

 

2024 © - Vesti online