Ponedeljak 14.03.2016.
05:12
B. Miličić - Vesti

Patrijarhu Gavrilu etiketa fašiste?!

Reuters/M.D.
Glavni ulaz u logor Dahau

Pored fotografije patrijarha Gavrila, na istom panelu se nalaze i fotografije drugih logoraša iz Jugoslavije, poput Ivana Trinajstića, Lojzea Krakara, Vilmoša Špajdla i Magde Simin.

Prota Slobodan Milunović iz Minhena više puta je posetio memorijalni centar Dahau i služio parastos u kapeli Ruske pravoslavne crkve.

- Iskren da budem, nisam primetio taj tekst i kvalifikacije o patrijarhu srpskom. Mislim da su neumerene. Drugačije se danas posmatraju događaji od pre nekoliko decenija a drugačije u vreme kada se sve to zbivalo. Smatram da su patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj pokušavali da zaštite narod od razaranja i spasu što se spasti može. Za mene je njihovo ponašanje u to vreme bilo primer rodoljublja - kaže za "Vesti" prota Milunović.

Da je to bilo veoma teško vreme, svedoči i arhimandrit Jovan Radosavljević u razgovoru sa ruskom novinarkom Svetlanom Aleksejevnom Luganskajom. On govori o stradalnom putu, mukama i iskušenjima kroz koja su kao zatočenici logora Dahau prošli patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj.

Inače, među 7.700 zarobljenika logora Dahau iz tadašnje Jugoslavije bilo je najviše Slovenaca. Evidentirano je da su među robijašima bili i sveštenici, od kojih 10 Jugoslovena i po jedan Srbin i Slovenac.

2024 © - Vesti online