Nedelja 13.03.2016.
16:32
Vestionline

Ameri u strahu: Samo da ne omanemo kao sa F-35

wikipedia.org
Američki lovac F-35 nije ispunio očekivanja

- Neophodno je shvatiti šta žele da dobiju od novog aviona i koliko će ta letelica ispuniti očekivanja mornarice i avijacije, s obzirom da je veoma teško istovremeno razvijati avione za nekoliko potreba - naveo je Bogdan, piše "Difens njuz".

Tokom 90-ih, prema njegovim rečima, kada se još razgovaralo o izradi F-35, zadatak je bio da se napravi jedinstven avion koji bi se koristio i za mornaricu i za kopnenu vojsku, kao i da se ponudi saveznicima, a ideja je bila da sve tri verzije budu 70 odsto identične što bi uštedelo milijarde dolara.

Trebalo je da razlika u modifikacijama bude namenske prirode, odnosno da zavisi sa kojih pista bi poletali avioni, sa nosača aviona ili sa kopna, dok je jedan od zahteva bio i vertikalno sletanje.

Međutim, kako je rekao Bogdan, zbog određenih tehničkih prepreka ta tri aviona bila su ista samo 20 odsto, tako da u slučaju da slični uslovi budu postavljeni i za novi avion, treba biti spreman na veće kompromise, pogotovu kada je reč o projektu koji košta preko 400 milijardi dolara.

Admiral Džon Ričardson takođe smatra da je rano donositi bilo kakve zaključke o novom avionu, iako i on smatra da ne treba istovremeno praviti avion za više rodova vojske.

2024 © - Vesti online