Subota 12.03.2016.
19:10
Vestionline

BMW priznao da je radio za Hitlera, sad se "posipa pepelom"

Reuters
Priznali tek posle 70 godina da su radili za naciste

Nemački proizvođač automobila je iskoristio proslavu povodom 100 godina od osnivanja kako bi se izvinio za svoju nacističku prošlost.

Izvinjenje i izjava “dubokog žaljenja“ zbog uloge u korišćenju radnika-robova zbog snabdevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero-motorima kompanija je iznela zajedno s vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije. 

Ističu da se kompanija suočava s “mračnim poglavljem svoje istorije“ u Minhenu, gradu odakle nacisti tj. Nacistička partija i vuku korene. 

Porodica Kvant postala je većinski vlasnik BMW posle Drugog svetskog rata. Njihova veza s nacistima otkrivena je 2007. u dokumentarcu emitovanom na nacionalnoj televiziji. Četiri godine kasnije porodica je to i priznala posle decenija ćutanja.

Otkriveno je da je Ginter Kvant bio angažovan za arijanizaciju jevrejskih kompanija. Takođe, doveden je u vezu s najgorim zločinima nacističkog režima u Nemačkoj. Ginter je postao član nacista 1933, a četiri godine ranije razveo se od Magde Berend Ričel, s kojom je ostao u dobrim odnosima. 

Kompanija je na proslavi rođendana saopštila i da su bili suočeni sa mnogim krizama tokom svoje istorije kao što je najnovija oko pritisaka i lobiranja oko Brexita.

Podsetimo, BMW je uputio pismo zaposlenima u britanskom Rols-Rojsu, upozoravajući ih na rizike izlaska Britanije iz EU. Direktor kompanije Harald Kruger je rekao i da je kompanija "ostvarila sve svoje ambiciozne ciljeve" što su pokazali objavljeni "impresivni podaci".

2024 © - Vesti online