Subota 12.03.2016.
16:44
Vestionline

Austrija se sprema za promenu rute, izbeglice krenule ka Albaniji

Reuters
Stroge kontrole na astrijskoj granici

Kako javlja dopisnik Tanjuga, policajci su, odmah na ulasku u Austriju zatvorili jednu traku i suzili drugu, čime su usporili tok saobraćaja, ne bi li imali uvid u svako vozilo koje prelazi na austrijsku teritoriju.

Kad im se automobil posebno učini sumnjivim, ili ima više mesta i putnika, oni ga isključuju iz saobraćaja i proveravaju putnike.

Granični prelaz Nikelsdorf bio je prvi na udaru kada je talas izbeglica počeo da pristiže u Evropu. Preko tog prelaza je, sve dok Mađarska nije podigla ogradu prema Srbiji, ušlo više desetina hiljada izbeglica.

Preko graničnog prelaza Špilseld iz Slovenije, proteklih dana migranti gotovo da više nisu ulazili u Austriju.

Reuters
Tekst potpisa

Albanija, nova ruta

A dok se Austrija sprema za zatvaranje granica, izbeglice pronalaze novu rutu. Tako su mediji preneli da je grupa od 162 sirijske izbeglice stigla je nadomak grčko-albanske granice, nakon što je zatvorena ruta koja je vodila kroz Makedoniju i Srbiju.

Izbeglice su iz grčke luke Pirej stigle do sela Konica, koje se nalazi na oko 12 kilometara od granice s Albanijom.

Prema navodima medija, izbeglicama su u pomoć pritekle lokalne vlasti, seljani i predstavnici Crvenog krsta tako što su im obezbedili sklonište, hranu, odeću i ćebad.


MIA podseća da je albanska policija pojačala kontrole na granici sa Grčkom, a predviđeno je da joj se narednih dana pridruže policijski stručnjaci iz Italije. Zvaničnik albanskog ministarstva unutrašnjih poslova rekao je da se granica sa Grčkom nadzire non stop kao i da policija proverava područje koje se graniči sa Grčkom.

Tirana je navela da je spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u izbegličkoj krizi u okviru "zajedničkog evropskog plana" i dodala da ima ograničene kapacitete za smeštaj izbeglica u tranzitu ka severnoj Evropi.

2024 © - Vesti online