Nedelja 13.03.2016.
01:30
Vestionline

Srpski kardiolog pronašao caku da izbegnete infarkt. Evo kako!

pixabay.com
Muzika za srce. Lek protiv infarkta

Od 2002. godine se bavi proučavanjem uticaja muzike na srce, a kako bi njegov rad bio validniji, ispitao je dve grupe od po 370 pacijenata i da, rezultati su i te kako pozitivni.

Pacijenti su najčešće slušali pop muziku i narodnu, a čak trećina pacijenata je slušala komercijalni džez i klasičnu muziku.

Starija generacija, koja najčešće doživljava infarkte, najčešće je slušala muziku iz "svog doba", a to je bio domaći pop i šlageri. Većini pacijenata prijala je klasika, a ono što ga je najviše iznenadilo jeste podatak da ljudi koji vole narodne pesme dobro reaguju na Mocarta ili Baha.

Doktor Mitrović smatra da se rad srca može bolje i efikasnije kontrolisati sa muzikom i pravilno izabranom terapijom, ali treba i poboljšati način ishrane, izbegavati stresne situacije, poboljšati fizičku aktivnost i smanjiti pušenje.

- Muzika deluje na nas same, ona utiče na oslobađanje hormona "zadovoljstva", a samim tim dolazi do sniženja krvnog pritiska i sniženja broja otkucaja srca. Ti hormoni se izlučuju u organizam te se srce "štedi". Slušanje prave muzike doprinosi bržem oporavku posle infarkta, sprečava njegovu ponovnu pojavu i umanjuje mogućnost smrtnog ishoda od kardiovaskularnih oboljenja - ističe kardiolog i dodaje da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti u Srbiji na prvom mestu, dok su karcinomi drugi najčešći uzrok smrti, dok je u svetu je suprotno.

2024 © - Vesti online