Petak 11.03.2016.
23:28
Vestionline

Rat u Siriji se rasplamsao zbog žena?

wikipedia.org
Najlakše je da za sve krivimo žene, zar ne?

"Erdogan je u životu pročitao samo jednu knjigu"

U visokom društvu turske prestonice, podseća Stoun u "Fajnenšel tajmsu", dugo je prepričavan slučaj koji se dogodio u vreme kada su Turska i Sirija još mogle da se diče dobrosusedskim odnosima.

Jednom prilikom je bračni par Erdoganovih odlučio da provede odmor u društvu Asadovih -sirijskog predsednika Bašara i njegove žene Asme. 

- Pričaju da je posle toga Asma Asad mužu poslala elektronsko pismo u kojem ga je molila da nikada više ne traži od nje da se sastaje sa Erdoganovima - naveo je ovaj istoričar. 

Priča se da se gospođa Asad požalila da Erdoganovi nemaju obrazovanja i ukusa: muž je bahat čovek koji je tokom celog života pročitao samo jednu knjigu, a žena je luda za šopingom, pri čemu je staromodna i odeva se bez ukusa. 

O onome što se dalje događalo istorija ćuti, ali pismo Asme Asad privuklo je pažnju turskih specijalnih službi. U Ankari govore da je upravo tada Erdogan počeo da razvija netrpeljivost koja je prerasla u strasnu želju da sirijski predsednik bude svrgnut, piše Norman Stoun. 

Kako god bilo, Bašar al Asad je uspeo da se spasi, i to zahvaljujući Rusiji, navodi istoričar. 

Kasnije su Turci oborili ruski avion, saopštivši da je narušen njihov vazdušni prostor, i to u u trajanju od 17 sekundi. 

- Predsednik Putin takođe se pokazao kao čovek koji ne zaboravlja uvrede. On je pročitao više od jedne knjige i govori više od jednog jezika: on stvari vidi kakve jesu - tvrdi Stoun.

"Rusi su često pomagali Turskoj"

Odgovor Moskve pogodio je turski izvoz, a doveo je i do toga da je više od 400 hotela u toliko omiljenoj turskoj Antaliji sada ponuđeno na prodaju. 

Norman Stoun se vraća u istoriju rusko-turskih odnosa: istina je da su državnici iz carskih vremena pretendovali na Konstantinopolj, ali oni su imali u vidu i rizike, što ih je navodilo da oslabljenu Tursku kontrolišu sa distance - preko autonomne Jermenije ili čak Kurdistana. 

Ruska vojska je 1833. godine zaustavila egipatsko-sirijsku armiju na putu ka osvajanju Istanbula, a 1920. godine, kada se Osmanska imperija konačno raspala, pritekla je u pomoć Turskoj, štiteći teritorije od grčkih i jermenskih pretenzija iza kojih je stajala Britanska imperija. 

Prema mišljenju Stouna, oštra reakcija Ankare u vezi sa ruskim avionom, koja je precrtala dugogodišnju istoriju rusko-turske saradnje, nije motivisana samo onim što je Turska navela kao zvanično obrazloženje. Istoričar smatra da je reč o spletu mnoštva okolnosti, među kojima su mržnja Erdogana prema Asadu kojeg je u Siriji podržala Rusija, kao i uvređenost i potreba za osvetom. 

2024 © - Vesti online