Sreda 26.05.2010.
15:13
Tanjug

Čokolada koja podmlađuje?!

Novitet švajcarskih konditora pod imenom "Aktikoa" (Acticoa) sadrži prirodne antioksidante, koji štite ćelije kože od dejstva slobodnih radikala.

Korisna dejstva crne čokolade su već odavno poznata. Tako je, na primer, uvreženo mišljenje da čokolada zahvaljujući visokom sadržaju antioksidanata doprinosi smanjenju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanih tegoba.

Proizvođač tvrdi da jedenje samo 20 grama ovog slatkiša dnevno pomaže u sprečavanju pojava bora i povećava elastičnost kože, piše britanski dnevnik "Telegraf".


Tajna podmlađujućeg efekta "Aktikoa" je u postojanju flavonoida, a radi se o prisustvu ovog jedinjenja u sirovini za proizvodnju čokolade - kakaovcu. U klasičnom receptu za pripremu čokolade veći deo ovih biološko aktivnih materija se, međutim, uništava.


"Bari Kalebo", vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnog kakaa i čokolade je, međutim uspeo da usavrši novu tehnologiju koja omogućava očuvanje flavonoida. Flavonoidi upijaju slobodne radikale i tako sprečavaju preuranjeno starenje.


"Sa jedne strane čini se da čokolada i zdravlje ne idu jedno uz drugo, ali izgleda da nije baš tako. Sjajno je kada je hrana ne samo ukusna, već i korisna", kaže Hans Frins (Vriens), predstavnik "Bari Kaleboa".

2024 © - Vesti online