Subota 12.03.2016.
06:51
D. Lj. Joksić - Vesti

"Crne trojke" prete svedocima?

Tanjug/AP
Vlast ne bira sredstava da spreči istragu

Pre godinu dana SDSM je počela da objavljuje tajno snimane razgovore čelnika na vlasti iz kojih je javnost doznala kako su se nameštali izbori, postavljali funkcioneri, imenovale sudije, kako su se kupovali placevi, dogovarale milionske provizije.

Godinu dana kasnije, opozicija je sve tajno snimane razgovore predala Specijalnom javnom tužilaštvu (SJT) na čelu sa Katicom Janevom. Još od samog starta, vladajući VMRO-DPMNE je počeo da opstruira rad SJT, a napadi na Janevu i njen tim postali su nepodnošljivi kad je sredinom prošlog meseca Specijalno javno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv bivše ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i nekadašnjeg ministra za transport i veze Mileta Janakievskog zbog izborne prevare 2012. godine.

Specijalno javno tužilaštvo zatražilo je da se u Krivični zakon uvede novo krivično delo "ometanje pravde" i kazne svi koji prave opstrukcije. Naravno, taj predlog nije prošao. Portal ističe da je VMRO-DPMNE protivzakonito došao do spiska osoba spremnih da budu zaštićeni svedoci. Oni su se našli na meti "crnih trojki" koji su ih ubeđivali da ćute jer će u suprotnom biti ugroženi njihovi i životi njihovih porodica.

Tajno snimaju Katicu Janevu

Pozivajući se na svoje izvore, Ohrid skaj ističe da je VMRO-DPMNE angažovao svoje ljude u MUP i njihove informatore sa zadatkom da danonoćno prate i snimaju Janevu i druge specijalne tužioce, a te materijale da predaju isključivo šefu kabineta dojučerašnjeg premijera i lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, Martinu Protuđeru, koji je bio zadužen za kreiranje propagande protiv opozicije u provladinim medijima.

2024 © - Vesti online