Subota 12.03.2016.
05:45
D. Dekić - Vesti

Fila: Izručiće ih, ali posle izbora

A. Čukić
Sve po zakonu: Toma Fila

- Srbija neće moći da izbegne izručenje traženih osoba - objašnjava za "Vesti" advokat Toma Fila, ali on ne očekuje da će se to desiti pre izbora.

- Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom moramo da isporučimo i troje funkcionera SRS-a i njihovog lidera Vojislava Šešelja i sve ostale koje taj sud traži. Vreme se, međutim, promenilo i Srbija više nije kao nekad ona koja mora da reaguje poslušno i odmah. Ni Savet bezbednosti UN nema više tu oštrinu prema nama, što ne znači da možemo odbijati saradnju. Verujem da će do izručenja doći tek posle izbora 24. aprila - pojašnjava Fila.

Optuženi funkcioneri SRS-a juče nisu bili dostupni za komentar, pa su "Vesti" potražile odgovor od njihovog kolege Zorana Krasića. On tvrdi da ih država ne obaveštava, već sve saznaju iz novina. On ponavlja stav troje optuženih da u Hag neće dobrovoljno, ali su na raspolaganju nadležnima u Srbiji ukoliko ih pozovu da nešto kažu.

Tužili Srbiju UN

Međunarodni sud u Hagu je zbog nesaradnje na ovom slučaju, u oktobru 2015. prijavio Srbiju UN-u. Sudija Alfons Ori je prošlog meseca pozvao Srbiju da bez odlaganja uhapsi i izruči troje radikala. Saša Obradović je uzvratio da srpska vlada mora da vodi računa o političko-bezbednosnim aspektima u zemlji.

- Reč je o našim funkcionerima koji su javne ličnosti i visoko na listi kandidata za poslanike - kazao je Krasić.

Optužnica protiv funkcionera SRS-a "za zastrašivanje, uznemiravanje i nuđenje mita dvojici svedoka" u procesu protiv Šešelja podignuta je još 30. oktobra 2012, ali se o njoj ništa nije znalo sve dok je Tribunal nije objavio 1. decembra 2015. godine.

2024 © - Vesti online