Petak 11.03.2016.
16:46
Vestionline

VIDEO: Bolnice porušene, sirijske ranjenike prebacuju u Tursku

Reuters
Porušena bolnica u gradu Azazu

"Na pomolu ozbiljna kriza"

Nakon rušenja medicinskih ustanova u Siriji, smanjena je mogućnost odgovarajućeg liječenja za mnoge ranjenike. Najteže je pogođen grad Azaz, a slični uslovi su i u ostalim gradovima u blizini sirijske granice s Turskom, navode mediji.

Vatrogasci kažu da nemaju vode kojom bi ugasili vatru. Nemaju izbora osim da bespomoćno gledaju kako gori. Mnoge bolnice, uključujući i porodilišta, nisu u stanju da pružaju medicinske usluge. Nekoliko preostalih bolnica s manjkom medicinskog kadra leči sve veći broj ljudi. Sve to preti da preraste u ozbiljnu krizu, tvrde agencije.

- Zbog velikog broja izbeglica, izuzetno je veliki pritisak na medicinske ustanove koje su preostale. To znači da više nismo u mogućnosti da lečimo lakše ranjene - kaže Zakaria Ibrahim, sirijski lekar, a prenose mediji.

Turska nije imala izbor, osim da prebaci teško povređene osobe preko granice u obližnji gradić Kilis. Do lokalne bolnice neprestano dolaze i odlaze ambulantna vozila.

Čak je i bolnica u Kilisu bila evakuisana kada je džihadisti iz Islamske države gađali taj grad, pa je zato teško reći da je i ovo područje potpuno sigurno. Ali, trenutno predstavlja najbolje rešenje. Nakon što budu medicinski zbrinuti u Turskoj, Sirijci imaju izbor ako žele da se vrate u svoju zemlju.

2024 © - Vesti online