Četvrtak 10.03.2016.
21:33
Vestionline

Prete nam žutica i crevne zaraze?

Tanjug
Opasnost ostaje i kad se voda povuče

"Inspekcije treba da pojačaju kontrolu"

Stanovnici poplavljenih područja tokom poplava, ali i nekoliko nedelja nakon povlačenja vode mogli bi da se nađu na udaru mnogobrojnih zaraznih bolesti. Epidemiolozi podsećaju da se ove bolesti prenose putem hrane, vode, kontaktom odnosno prljavim rukama, i mehanički - prenose ih komarci, muve, glodari...

Profesor dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, kaže da zaraze treba očekivati u manjem obimu nego u maju 2014. godine.

- Trenutno, ljudi bi trebalo da se čuvaju crevnih infecija - enterokolita, proliva, hepatitisa A odnosno žutice… Zatim, pošto su poplavljene njive na kojima su već počele da se razvijaju salate u plastenicima koje su potencijalno zagađene, a koje mogu da dospu na pijace, mogu se preneti i salmoneloze i trihineloze. Zato stanovništvu, odnosno poljoprivrednicima treba skrenuti pažnju da to ne iznose u prodaju, a inspekcije bi trebalo da pojačaju kontrolu - navodi prof. Tiodorović, a prenose mediji.

Prema njegovim rečima, opasnost od zaraznih bolesti ne prestaje nakon povlačenja vode.

- I kada se voda povuče, stiču se uslovi za širenje zaraza pošto će doći insekti, a biće i toplije u aprilu, a još više u maju. Onda će po baruštinama da se razvijaju komarci, koja prenose razna oboljenja. I glodari, koji se sada sklanjaju, tada se vraćaju. Sve to možemo da očekujemo, ali svakako mnogo manje nego 2014. godine - tvrdi prof. Tiodorović.

U Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut“ kažu da prethodnih dana u poplavljenim područjima nije bilo bitnijih poremećaja u javljanju crevnih i drugih zaraznih bolesti, kao i da se preduzimaju sve mere kako bi se sprečile sve posledice po zdravlje koje mogu biti izazvane poplavama.

"Rizici od pojave crevnih zaraza postoje posebno na područjima u kojima su poplavama ugroženi lokalni vodovodi i individualni objekti za vodosnabdevanje, a relativno niski u mestima koja se vodom snabdevaju iz centralnih vodovoda", kažu u "Batutu", prenose mediji.

2024 © - Vesti online