Petak 11.03.2016.
07:45
Lj. Ivanović - Vesti

Vučić je alergičan na svaku kritiku

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN

Šta je bio povod da Vučić ponovo uđe u sukob s vama?
- NIN je objavio u prošlom broju 'Indeks ekonomske snage zemalja regiona' prema kome se Srbija nalazi na poslednjem, osmom mestu. Ne znam zašto se osetio povređenim.

Premijer tvrdi da ste "opasni".
- Možda se šalio. Daleko su opasniji oni koji hvale vlast i kad treba i kad ne treba. Posao novinara je da ukazuje na probleme u društvu, čak i na dobre stvari, ako mogu biti bolje. Imamo toliko toga što je vredno kritike. Naši državni gubitaši građane koštaju stotine miliona evra godišnje.

Da nije premijer kritiku doživeo kao lični napad?
- Ne znam šta mu je u mislima, ali kritika nije lična. Kao glavni urednik "Ekonomista" u januaru 2012, tri meseca pred izbore, nazvao sam tadašnju vladu "šibicarima iz Nemanjine" jer su raskinuli sporazum s MMF-om potpisan nekoliko meseci ranije, a sve kako ne bi sproveli reforme.

Na vaše pitanje koliko je ponuđeno za prodaju Telekoma, premijer je odgovorio: Više nego kad ste ga vi prodavali?!
- Nije dopustio da mu odgovorim na tu neumesnu opasku, napustio je konferenciju. Hteo sam da mu kažem da Telekom nisam ja prodavao. A da jesam, možda bih ga i prodao.

Onemoćao tigar

- Zvaničnici stalno tvrde da je Srbija tigar na Balkanu. Izgleda da je taj tigar izgubio snagu. Očigledno da nekome smeta što NIN ukazuje na probleme, na to da stanje u privredi nije idealno kao što se pokušava prikazati - ocenio je Ćulibrk.

Kako ste doživeli ovogodišnji forum na Kopaoniku?
- Takav skup ima smisla samo ako ukazujemo na probleme i imamo debatu. Nažalost, i ove godine je to izostalo. Da nije bilo predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića i debate bivšeg i sadašnjeg guvernera Dejana Šoškića i Jorgovanke Tabaković, to bi bio dosadan i površan skup. Jedino Fiskalni savet vidi probleme u ekonomiji, za ostale je sve manje-više sjajno.

2024 © - Vesti online