Sreda 09.03.2016.
15:10
Vestionline

I Makedonci potpuno zatvorili granice za migrante

Reuters
Jezivi uslovi u izbegličkom kampu idomeni na granici između Grčke i Makedonije

Balkanska izbeglička ruta od ponoći je praktično zatvorena nakon što je Slovenija počela da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu i prestala da dozvoljava ulazak migrantima bez validnih pasoša i viza.

Posle odluke Slovenije, Srbija će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, najavio je MUP Srbije.

- Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa EU i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj - saopštio je MUP Srbije.

U međuvremenu, hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić rekao je za RTL da od ponoći i Hrvatska menja pravila i da će na teritoriju te zemlje ubuduće moći da uđu samo oni s važećim putnim ispravama.

Istovremeno, grčka agencija ANA je javila da u kampu u Idomeniju ima oko 13.000 ljudi. Uslovi u kampu su, kako se navodi teški jer poslednjih dana jako pada kiša.

2024 © - Vesti online