Sreda 09.03.2016.
09:09 >> 11:47h
Vestionline

Marić: Puna pripravnost zbog najava kiša

Tanjug
Ne želi da diže paniku, ali upozorava na opasnost situacije: Predrag Marić

Marić je za RTS rekao da su za Vladu Srbije infomacije RHMZO i kolega iz Rusije, koje se doduše razlikuju, simbol da se mora spremati za najgori scenario.

Kako kaže, do kraja proleća sve snage moraju biti u punoj pripravnosti i vršiti monitoring nad vodotokovima.

- Projekcija kolega iz Rusije kaže da će od 10. do 11. marta pasti od 80 do 100 litara kiše, naše prognoze su znatno niže. Ne mislim da se ljudskim životima treba igrati i verovati jednom ili drugom, ako imate takvu vrstu projekcija i ako vam neko ukaže na mogućnost, vi kao odgovorna država morate da uradite sve da zaštite ljudski životi. Po meni, to je manja šteta nego ne uraditi ništa - rekao je Marić.

Kada je trenutna situacija u Srbiji u pitanju, Marić je kazao da se voda negde brže, negde sporije povlači, da je ogromna količina vode u Lučanima, gde se ona pumpa, ali da je generalno situacija mirnija i ide u pravcu smirivanja.

Ima nanosa, povećan broj odrona

Iako povlačenje reka u korita uvelikoj meri poboljšavaju prohodnost puteva na području Srbije, nabujale reke za sobom ostavljaju nanose zemlje i mulja na kolovozu, što dodatno otežava prohodnost puteva, saopštio je u sredu ujutru AMSS.

Putari ulažu maksimalne napore da sa pojedinih deonica uklone zemlju i kamen sa puta i obezbede protok saobraćaja.

Nestabilne vremenske prilike uslovile su i povećan broj odrona koji predstavljaju veliku opasnost i mogu biti razlog prekida u saobraćaju. Ima ih na Ibarskoj magistrali, kroz Ovčarsko-kablarsku, Drensku, Grdeličku i Sićevačku klisuru.

MUP: Vanredna situacija u tri grada i 13 opština

Zbog obilnih padavina i izlivanja vodotokova proglašena je vanredna situacija u tri grada i 13 opština Republike Srbije, gde je evakuisano je 170 osoba, a poplavljeno 710 domaćinstava.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, vanredna situacija proglašena je u Čačku, Novom Pazaru i Kraljevu, zatim u Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, i Trsteniku, kao i na delovima teritorija opština Kosjerić, Prijepolje i Nova Varoš. 

2024 © - Vesti online