Sreda 09.03.2016.
09:45
Vestionline

Rusi nam prorekli potop, mi verujemo Nemcima

Vesti
Mi imamo svoje modele, pa svake dve godine imamo i poplave

Todorović je za RTS rekao da je teško predvideti toliko dana unapred koja će količina kiše pasti i da Republički Hidrometeorološki zavod Srbije ne očekuje tolike padavine.

Prema njegovim rečima, postoje stotine različitih modela za prognozu, a da Republički hidrometeorološki zavod koristi već proverene modele.

- Koristimo neke proverene modele stranih država, čak i domaće modele. Oslanjamo se na nekoliko tih modela, pre svega na Evropski centar i nemačku nacionalnu službu, i na osnovu toga se daju prognoze - naveo je Todorović.

Rusi prognoziraju padavine veće nego 2014.

Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, izjavio je ranije da su, prema podacima koje je dobio od stručnjaka iz Rusije, moguće padavine od 80 do 100 litara po kvadratnom metru.

Kako je kazao, modeli se razlikuju i prognoza koju jedan model daje koriguje se iz sata u sat.

- Teško je tri, četiri dana unapred tvrditi sa velikom pouzdanošću da će biti ova ili ona količina padavina - objašnjava Todorović, meteorolog sa 37 godina iskustva.

Nove padavine od četvrtka

Prema njegovim rečima, a po prognozi RHMZ-a, u četvrtak bi trebalo da bude velika količina padavina u istočnoj i centralnoj Srbiji, kao i južnim i jugozapadnim delovima zemlje.

U petak se takve padavine očekuju u centralnim, zapadnim i jugozapadnim krajevima, i to ista količina - između 10 i 30 litara.

- Kada bi se ta dva dana sabrala, u onim predelima, Šumadija, zapadna Srbija, valjevski kraj, pa i zapadno Pomoravlje, koje je i sada zahvaćeno, i jugozapad Srbije, u pojedinim regionima moglo bi da bude između 30 i 50 litara - kaže Todorović.

2024 © - Vesti online