Utorak 08.03.2016.
20:11
Vestionline

Baltik u strahu: Postaćemo novi Balkan!

Reuters
Samo niču žičane ograde po Evropi...

Estonija, Letonija i Litvanija jačaju kontrolu ličnih dokumenata i podižu ograde na svojim istočnim granicama, zabrinute da će zatvaranjem balkanske rute Baltik da postane nova ulazna tačka izbeglicama u Evropu, javljaju agencije.

Tri vlade strahuju da bi se uskoro hiljade izbeglica preko Belorusije i Rusije, prema kojoj gaje istorijsko nepoverenje, moglo naći na njihovim granicama. Zabrinutost je porasla otkako je prošle godine 6.000 tražitelja azila ušlo u Norvešku i Finsku preko Rusije. Letonija i Estonija su zato počele da ograđuju svoje granice prema Rusiji.

"Migranti odjednom nagrnuli"

Stotine litvanskih graničara, policajaca i vojnika ove nedelje vrše vežbe suočavanja sa izbegličkom krizom, navode mediji.

- Donedavno Norveška i Finska nisu imale nikakvih problema na granici sa Rusijom. A onda, kao da je neko mahnuo čarobnim štapićem, nagrnuli su migranti - izjavio je zapovednik litvanske pogranične službe Renatas Pozela.

"Zbog jačanja kontrola na balkanskoj ruti, nova trasa preko Moldavije, Ukrajine i Baltika mogla bi da postane novi izbor migranata", rekao je jedan zvaničnik, a prenose agencije.

Estonija sada postavlja novu opremu za nadzor granice, kakva već postoji na granici Litvanije i Belorusije, kako bi sprečila ilegalne migracije i krijumčarenje ljudima.

- Žalosno je što će nam biti potrebna ograda. Međutim, s obzirom na situaciju u Evropi, biće, bojim se, nužna - rekao je Ojars Eriks Kalnins, član odbora za evropska pitanja u letonskom Parlamentu, a prenose mediji.

2024 © - Vesti online