Sreda 09.03.2016.
06:13
D. Dekić - Vesti

I praznik deo izborne kampanje

Sigurni penzionerski glasovi: Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević

Premijer Vučić je praznik čestitao putem Tvitera:

- Srbija uz vas ide sigurnim korakom u budućnost, jače, i brže i lepše. Drage sugrađanke srećan 8. mart - naveo je Vučić koga su tviteraši kritikovali jer se obratio samo žiteljkama Beograda.

Ministar za rad Aleksandar Vulin obišao je privremeno zbrinute trudnice i majke sa decom. Ministarka građevine Zorana Mihajlović lani je na isti dan obećala izmenu diskriminacionih zakona, ali do toga nije došlo. Juče je rekla da je vreme da žene postanu ravnopravne i poštovane.

Sindikalci ukazuju da su žene u Srbiji posle promene političkog i ekonomskog sistema izgubile čitav korpus ranije stečenih prava. Nameću im se novi oblici radne diskriminacije, poput upošljavanja na privremenim i sezonskim poslovima.

Udruženi sindikati Srbije Sloga pozvali su poslodavce da umesto cveća, vaučera i jeftine šminke povećaju ženama zarade i sigurnim ugovorima o radu ojačaju njihovu ekonomsku nezavisnost.

Vlast je, podsećaju, usvojila sramne zakone o radu i penzijskom osiguranju koji je ženama produžio godine potrebne za odlazak u penziju na 65. Dok vlast najavljuje zakon koji bi majkama sa trećim detetom omogućio da primaju platu do punoletstva dece, sindikat Sloga ukazuje na neformalne zabrane uzimanja trudničkog bolovanja, dodajući da žene u suprotnom čeka otkaz.

Hag zahvalan ženama

Agencija UN upozorila je da negativni stereotipi ugrožavaju obrazovanje devojčica, jer su žene u udžbenicima često prikazane kao domaćice. Dan žena obeležio je i Haški tribunal filmom o uticaju stotina žena svedoka pred tim sudom i njihovom doprinosu pravdi.

- Ta praksa mora da se prekine, jer bez ekonomske nezavisnosti žene imaju sve manje šanse za odbranu od diskriminacije i ugnjetavanja, posebno od nasilja u porodici i seksualne eksploatacije - kažu u sindikatu Sloga.

Podaci o položaju žena u Srbiji su poražavajući, jer se pokazuje da je svaka treća na neki način zlostavljana, dok su za isti posao, 200 evra manje plaćene od muškaraca. Prema istraživanju Svetskog ekonomskog foruma Srbija je po ravnopravnosti polova na 50. mestu među 135 zemalja.

2024 © - Vesti online