Sreda 09.03.2016.
04:11
J. Arsenović - Vesti

Bujica odnela lažna obećanja

Stihija probila nasipe: Voda je prodrla u mnoge domove u Novom Pazaru

Više stotina ljudi je iseljeno iz svojih domaćinstava, dok su pod vodom kuće, putevi, njive. Na Kosovu i Metohiji, gde je takođe došlo do bujične poplave, izgubljen je jedan ljudski život. Jak Tahiri (76) iz sela Dol se utopio u đakovičkom selu Kušavec kada je prilikom pokušaja prelaska nabujalog potoka pao sa mosta. O materijalnoj šteti se još uvek samo nagađa.

S obzirom na to da su pre dve godine Srbiju zadesile velike poplave, nakon kojih je država najavila ozbiljnije preventivne mere za ovu vrstu vremenske nepogode, građani očekivano postavljaju pitanje ko je kriv što su bujice za manje od dve godine ponovo iznenadile nadležne.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić, koji se ni pre dve godine nije snašao u obavljanju svog posla, kaže da je odgovornost na - svevišnjem!

- Ne mogu da vam objasnim ko je odgovoran za poplave. Odgovoran je Bog. Vodostaj ne pada - rekao je Ilić.

On tvrdi da nijedan bedem nije pukao u naletu bujica, već da se voda prelila, jer je krenula iz svih pravaca.

Brigo moja pređi na drugoga

Prebacivanje odgovornosti s jedne na drugu instituciju i u slučaju poslednjih poplava je uobičajena pojava. Tako je gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio da lokalna samouprava nije mogla da uradi ništa kako bi se sprečila poplava, naglašavajući da je vodotok Čemernice u nadležnosti Srbijavoda.

Na drugoj strani, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da neće ovim povodom da podilazi građanima, iako je u Srbiji predizborna kampanja.

- Govorio sam građanima da mi sami ne čistimo kanale ispred svojih kuća. Nama su frižideri olupali most u Novom Pazaru. Nije za to kriva država, već onaj kome je bilo teško da odnese frižidere na otpad - rekao je Vučić.

On kaže da je šteta neuporedivo manja u odnosu na onu od pre dve godine. Zasluga za to je, osim što su kiše bile manjeg obima, i na vlastima koja je dosta uložila u izgradnju obaloutvrda, tvrdi premijer.

Premijer psovao direktora

Premijer Vučić bio je posebno besan prilikom obilaska poplavljenih područja u blizini Čačka. On je rekao da su ga direktori javnih preduzeća dva dva dana uveravali da do poplava neće doći, te da bi "sad te direktore najradije...".
Prva "žrtva" njegovog revolta bio je direktor Srbijavode Goran Puzović. U jednom trenutku premijer se okrenuo prema Puzoviću i poručio mu da "neće više da sluša njihova s*anja".

Neslaganje nadležnih kada se radi o novim poplavama opozicija nije iskoristila da kritikuje aktuelne vlasti, iako je predizborna kampanja zvanično počela. Izuzetak je bio jedino opštinski odbor Dveri u Čačku, gradu koji je među najpogođenijim.

Kritično i u Srpskoj

Reka Sava kod Gradiške prešla je kotu vanredne odbrane od poplava. I Drina se izlila u priobalju naselja Janja, ali šef gradskog Odseka za civilnu zaštitu Drago Ristić rekao je da za sada nema potrebe za evakuacijom domaćinstava. Prema njegovim rečima, Drina će se verovatno izliti i u bijeljinskim naseljima Amajlije i Popovi.

- Za nove poplave u gradu Čačku direktno optužujemo vlast od republičkog do lokalnog nivoa. I ako je proglašena vanredna situacija ovoga puta nećemo ćutati dok traje poplava već ćemo direktno ukazati na odgovorne za novu katastrofu koja je zadesila ista domaćinstva u našem kraju. I ako je poplava krenula još u toku noći gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić proglasio je vanrednu situaciju tek u 8 sati, a satima pre toga je ubeđivao stanovništvo u Konjevićima i Preljinskoj Baluzi da od poplave nema ništa i da vodostaj Čemernice opada. Tek u 8 sati aktivirana je civilna zaštita a da satima pre toga nije bilo nikoga izuzev lokalnog stanovništva na odbrani ugroženih bedema Čemernice - kaže se u saopštenju Dveri.

Naknada štete

Vlada će proglasiti stanje elementarne nepogode u svim opštinama pogođenim poplavama, a takođe će doneti i program obnove. Premijer je obećao i da će svi dobiti naknadu štete, iako to nije obaveza države.

Premijer je onima koji upiru prste na odgovorne u vlasti poručio da prvo pogledaju svoju odgovornost.

- Uvek moramo da budemo kivni na nekoga a nikada sebe ne pogledamo - razočaran je predsednik Vlade, i osvrnuo se i na problem nelegalne gradnje na mestima gde ne bi smele da se podižu kuće.

Vanredna situacija u 14 opština

Vanredna situcija proglašena je u Čačku, Arilju, Lučanima, Topoli, Kraljevu, Raškoj, Ljigu, Požegi, Ivanjici, Rači, Bajinoj Bašti, Novom Pazaru, Kosjeriću, Prijepolju. Ovoga puta poplave nisu usledile zbog izliva velikih reka, već manjih rečica i potočića. Stručnjaci kažu da u tim bujičnim poplavama čovek manje ima prostora za intervenciju i preventivu, ali podsećaju da Srbija mora da pošumi ogoljene delove zemljišta i da ostane dosledna u zabrani gradnje kuća u rizičnom području.

2024 © - Vesti online