Utorak 08.03.2016.
14:40
Vestionline

Crnogorke marširale do Skupštine: "Najgori smo u regionu"!

Tanjug
Marš protiv diskriminacije žena

"Neke Crnogorke rade po 14 sati dnevno"

Aktivistkinje za prava žena prošetale su od Trga Republike do Skupštine Crne Gore, gde su saopštile svoje zahteve. Osmomartovski marš organizovali su Centar za ženska prava i Centar za žensko i mirovno obrazovanje.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava rekla je da se žene u Crnoj Gori bore za nivo već stečenih prava.

- Postoje žene u Crnoj Gori koje rade po 14 sati dnevno, bez nadoknade, bez slobodnog dana, bez odmora. Takođe, rade nedeljom i praznicima, a mi im ne pomažemo, jer odlazimo u markete da kupujemo i tim danima. Budimo solidarni, ne kupujmo nedeljom i praznicima, to je poruka našeg današnjeg skupa - rekla je Raičevićeva, a prenose agencije.

Na Osmomartovskom maršu okupilo se nekoliko desetina žena, koje su nosile transparente "Socijalna pravda - nećemo odustati", "Feminizam je moj izbor", "Feminizam = antifašizam", "Zahtevam dnevni, nedeljni i godišnji odmor", "Hoću platu, ne ratu i kamatu".

Raičevićeva je saopštila da se današnji marš kretao od Trga Republike do Skupštine Crne Gore, jer u crnogorskom parlamentu ima jako malo žena.

- Smatramo da je u 21. veku to već prevaziđeno. Najgori smo u regionu po broju žena u Skupštini i vreme je da se to menja", navela je ona, a prenose agencije.

2024 © - Vesti online