Utorak 08.03.2016.
14:27
Vestionline

Manastir potopljen, građani zauzeli zgradu Opštine!

Kako se navodi na društvenim mrežama, građani su uspeli da uđu u zgradu Opštine, noseći crkvene relikvije i pevajući crkvene pesme u znak protesta.

Predstavnici grupe okupljenih, na društvenim mrežama navode da su odbornici Skupštine Opštine prihvatili da se razgovara o Gračanici, da su izglasali da se nastavi sa punjenjem brane, a potom je Skupština prekinuta.

Nadležni tvrde da dolazak vode na prag manastira iz 15. veka nama veze sa punjenjem akumulacije "Rovni", kako optužuju vernici okupljeni oko sajta "Istinoljublje" monaha Dragana Davidovića, koji vodi proteste protiv stavljanja u funkciju ovog hidrosistema.

- Ovo je posledica reke Sušice čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije. Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacija u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manasira koji je, ponavljam, SPC državi ustupila još 2003. godine - izjavio je Miodrag Marković, direktor JP "Kolubara" i investitor hidrosistema "Rovni".

2024 © - Vesti online