Utorak 08.03.2016.
11:25
Vestionline

Od Putina se naježiš, od Vučića te nekako... sramota

Tanjug
Brine i o ženama: Aleksandar Vučić čestitao 8. mart

Dakle, poruka srpskog predsednika Vlade je potpuno napredna, puna vere u bolje sutra (koje bi prema naprednjačkim obećanjima trebalo da stigne za nekoliko desetina godina) i prepuna optimizma. 

- Srbija uz vas ide sigurnim korakom u budućnost - i jače, i brže i lepše. Drage sugrađanke, srećan vam 8. mart! - napisao je Vučić na Tviteru.

Eto, toliko od srpskog premijera, mada od koga je i mnogo je!

Stvarno stanje ženskih prava u Srbiji

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i Zaštitnik građana Saša Janković čestitali su svim građankama Srbije Međunarodni dan žena.

Janković je poručila da 8. mart slavi žene i njihovu vekovnu borbu za ljudska prava, ravnopravnost i razbijanje stereotipnog ponašanja i rodnih predrasuda.

Tanjug
Brankica Janković

Ona je, međutim, primetila da se Srbija i dalje svakodnevno suočava sa diskriminatornim stavovima o ženama. Kako kaže, tome u prilog govori i prošlogodišnja statistika Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koja pokazuje da se najveći broj pritužbi odnosio na diskiminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja.

Prema njenim rečima, žene se često teže zapošljavaju, rade slabije plaćene poslove, društvo ne vrednuje dovoljno rad koji one obavljaju u svojim domaćinstvima..., a posebno osetljive kategorije su trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, starije žene, žene iz ruralnih područje.

Povodom Međunarodnog dana žena, Janković je istakao da nezaposlenost, siromaštvo, konflikti i krize pogađaju žene teže nego muškarce, a da je upravo učešće žena, i još više liderstvo, najbolji način da se ta neravnopravnost i društvena nepravda ukinu.

Ženska i rodna ravnopravnost ne idu na uštrb muškaraca - bez rodne ravnopravnosti nema socijalne pravde i ona oslobađa pun potencijal društva i svih njegovih članova, naveo je Janković u saopštenju.

- Na žalost, iako je svest o ravnopravnosti žena sve izraženija, one u stvarnosti još uvek trpe čak i najbrutalniji oblik neravnopravnosti - rodno zasnovano nasilje - upozorio je on.

2024 © - Vesti online