Ponedeljak 07.03.2016.
21:42
Blic, Vestionline

Reka Peštan poplavila deset kuća kod Obrenovca

A. Čukić
Prizor od koga strahuju Obrenovčani: Ovako je izgledao Obrenovac u maju 2014.

- Reka se izlila kod okretnice autobusa. Ne može uopšte da se priđe mostu ni okretnici. Ovde je trenutno 10 kuća pod vodom - kaže Zoran Petrović meštanin sela Poljane za "Blic".

Da se reka izlila, potvrdio je i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković. Kako navodi, došlo je do blagog izlivanja Peštana.

- Reka stagnira poslednjih 10, 15 minuta. S obzirom da na opštini Obrenovac trenutno nema dodatnog priliva vode, mi smo ovu krizu rešili - rekao je Čučković oko 20.30 sati.

Nabujala reka Peštan od jutros preti da poplavi sela Poljane i Konatice kod Obrenovca u kojima živi više od 300 ljudi. Meštani strahuju da će im kuće i njive po deveti put u poslednjih šest godina biti pod vodom, a nadležni u opštini Obrenovac doterali su bager na most koji spaja dva sela, kako bi očistili nanose sliva reke i sprečili veliku štetu.

- Ugroženo nam je oko 100 kuća i 6.000 hektara njiva, a većina nas živi od poljoprivrede. Prosto je neverovatno da se svake godine suočavamo sa istim problemom i da nema rešenja. Jedino je kod nas korito reke nebranjeno - žali se Milovan Dimitrijević iz Poljana.

U opštini Obrenovac, pak, uveravaju da je i dalje situacija pod kontrolom.

- Pratimo konstantno nivo reke i čistimo njen sliv kako bi joj smanjili nivo. Raduje što miruju Tamnava, Trstenica, Barička reka, Kolubara i Sava pa ne postoji opasnost da će reka poplaviti kuće i njive - kaže Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.

2024 © - Vesti online