Ponedeljak 07.03.2016.
09:11 >> 21:55h
Vestionline

Izlile se reke, stali vozovi, počela evakuacija najugroženijih

Tanjug
Novi Pazar: Voda prekrila ulice, ugrožene škole, kuće...

U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta, nekoliko kuća je potopljeno, a saobraćajnice oštećene.

Voda je ušla u desetine kuća, obustavljen je saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice. Poplavljeno je više od 500 hektara obradivog zemljišta. Prave se nasipi i stalno zaseda Štab za vanredne situacije jer vodeni tokovi i dalje rastu.

Teška situacija je u Čačku, tačnije kod Preljine, gde je reka Čemernica probila nasipe. Tokom noći evakuisano oko 15 osoba, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Kasnije u ponedeljak ta cifra je prešla brojku od 400.

RHMZ upozorava da nas u čitavoj Srbiji očekuju obilne padavine, zbog čega se očekuje dalji rast vodostaja reka. 

21:51 Iz kraljevackih naselja Grdica, Oplanici, Adrani i Obrva u toku je evakuacija građana zbog ugroženosti od poplava.
21:39 Zbog izlivanja reke Jasenice u prekidu je saobraćaj na deonici Natalnici - Rača, saopštili su Putevi Srbije. Kako se navodi, na terenu je postavljena odgovarajuća saobraćajna signalizacija.
20:55 Prva žrtva poplava čovek iz Đakovice koji se utopio kada je pao sa mosta prilikom pokušaja da pređe nabujalu reku.
19:24 Ministar odbrane Zoran Đorđević doneo je odluku o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju pomoći nadležnim organima lokalne samouprave u poplavljenim područjima i podršci Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru za vanredne situacije. Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u Lučanima, Čačku, Novom Pazaru i Gornjem Milanovcu. U svim mestima gde je proglašena vanredna situacija, u okviru kriznih štabova nalaze se i pripadnici Vojske Srbije koji prate situaciju na terenu i koordiniraju aktivnosti.

18:50 Reke na području opština Peć, Klina, Srbica, Glogovac i Kosovo Polje poplavile su više stotina hektara zemljišta, desetine kuća i pomoćnih objekata.

18:01 Vanredna situacija proglašena u joše dve opštine - Kraljevu i Ivanjici.
16:49 Usled obilnih padavina i nabujalih reka koje se ulivaju u Moravu, bujica prešla odbrambeni bedem i poplavila prugu između stanica Čačak i Požega. Zbog toga je saobraćaj od 12.45 časova obustavljen do daljnjeg, a otkazani su putnički vozovi na relaciji Požega-Kraljevo-Požega, kao i voz koji iz Beograda po redu vožnje polazi za Kraljevo u 16.55 časova.
16:32 Vanredna situacija proglašena u sedam opština.
15:25 Alarmantno u Novom Pazaru, zatražena i pomoć od vojske. 
13:43 - Prekinut železnički saobraćaj Požega-Čačak
13:27 - Vanredna odbrana kod kule Nebojša, u Sopotu i Mladenovcu
13:23 - U Bajinoj Bašti se pokrenula klizišta,nekoliko kuća je potopljeno
13:11 - Počela evakuacija najugroženijih porodica u lučanskim selima Đeraću i Puhovu. 
13:05 - Iz poplavljenog područja u selima Konjevići i Preljina kod Čačka do sada je evakuisano oko 420 ljudi
12:16 - Voda preti i teritoriji Novog Pazara

Marić je izjavio da je u toku sednica Gradskog štaba za vanredne situacije u Čačku zbog problema sa vodostajem iznad nasipa kod Preljine.

- Tamo smo uputili snage Žandarmerije, sve naše timove i ljudstvo kojim raspolažemo, ali kontaktirali smo i Vojsku Srbije da se uključi, da budemo pripremljeni ukoliko bude potrebe da se ljudi evakuišu - istakao je Marić.

Prema njegovim rečima, trenutno je u tom delu Srbije najkritičnije, dok je u nedelju uveče to bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba.

Kada je reč o ostatku Srbije vodostaj raste na velikim rekama, ali, kako je objasnio Marić, to je u granicama redovne odbrane od poplava zbog čega ne bi trebalo da se očekuju veliki problemi.

U Kosjeriću, Arilju i Čačku radi se o pritokama i bujičnom vodotokovima, na šta je Sektor za vanredne situacije u petak upozorio sve opštinske štabove.

- Poslednja informacija je da je palo oko 80 oko litara po kvadratnom metru, dok je prognoza bila da će na nekim mestima biti svega 50 litara po kvadratnom metru. Imamo ono na šta smo upozoravali. To vam govori i da nikada ne možete do kraja da se oslonite samo na prognozu, već morate da budete i na terenu da pomognete ljudima - rekao je Marić.

U Čačku vanredno stanje

Štab za vanredne situacije proglasio je u ponedeljak vanredno stanje u Čačku zbog poplava koje su ugrozile grad i okolna sela, rekla je načelnica tog štaba Bojana Ikodinović. Ona je rekla da su najugorženija sela Konjevići i Preljina zbog izlivanja reke Čemernice i da je počela evakuacija tog stanovništva. Takođe su poplavljena i sela Vranići, Milićevci i Gornja Gorevnica. 

Ikodinović je dodala da postoji mogućnost da Javno preduzeće "Rzav" iz Arilja obustavi isporuku vode i da bez vode ostanu Čačak, Gornji Milanovac, Arilje i Požega. 

Očekuje se da će na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji  u ponedeljak i utorak prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca granicu vanredne odbrane od poplava, upozorava RHMZ. Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovne odbrane od poplava. 

Vode više nego 2014. 

Tanjug

Direktor preduzeća Srbijavode Goran Puzović izjavio je u Čačku da je na tom području tokom nedelje i u nedelju noć palo 70-80 litara kiše po metru kvadratnom, što je više u odnosu na maj 2014. „

"Sada se preduzimaju sve mere da se zaštiti stanovništvo i imovina. Ono što predstavlja problem je pitanje da li će se ovaj talas vratiti u ovaj deo Srbije, tako da ćemo u skladu sa tim donositi i druge mere"“, rekao je Puzović.

2021 © - Vesti online